Twitter leert dat dé Zweed niet bestaat

Zweden kent sinds kort een 'Nationale Twitteraar'. Die mag een week lang zijn of haar gang gaan.

STOCKHOLM - Zweden heeft sinds kort een officiële Nationale Twitteraar. Een hele eer om daarvoor te worden geselecteerd, maar de kans dat je jezelf in verlegenheid brengt is ook aanzienlijk, als je jezelf @sweden mag noemen.

'In een van mijn eerste tweets slaagde ik erin om 'finish' verkeerd te spellen, met twee keer een 'n', als 'Finnish', zegt Erik Isberg, een 18-jarige middelbare scholier die onlangs achter @sweden zat. 'Ik dacht, hoe in 's hemelsnaam kan ik dit een week volhouden als ik dit woord al verkeerd schrijf?' En toen dacht ik, het account moet typische Zweden vertegenwoordigen, en veel Zweden spreken geen perfect Engels.'

Als er iets kan worden geleerd uit het @sweden-experiment, een initiatief vanuit de regering dat het twitter-account iedere week aan een nieuwe burger overdraagt, is dat er niet zoiets is als een typische Zweed.

Een persoon zette foto's op @sweden van zijn moeder die tijdens de kerstvakantie op elanden joeg. Een ander bekritiseerde de minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt. Weer een ander verklaarde dat ze zin had om de liefde te bedrijven, precies op dat moment. Een advocaat, zelf moslim, bediscussieerde de alomtegenwoordigheid van de naam Mohammed onder immigranten en grapte dat als iemand de naam van zijn zes broers zou zijn vergeten, Mohammed een goede gok zou zijn.

Jack Werner, die als eerste namens Zweden mocht twitteren, kreeg duizenden 'volgers' en de bijnaam 'de masturberende Zweed' nadat hij besloot echt eerlijk te zijn bij het opstellen van zijn favoriete vrije-tijdsbesteding. Hij houdt overigens ook van 'veel koffiedrinken' en 'tijd doorbrengen met zijn vrienden'.

De oudste @sweden was tot nu toe een man van zestig. De jongste was Eris Isberg, die met zijn ouders en jonge broer in Trollhättan woont, een stad in het zuidwesten van Zweden waar ooit autofabriek Saab op volle toeren draaide.

En dan was daar natuurlijk Sonja, die namens @sweden, twitterde over de fysieke kenmerken waaraan je Joden zou kunnen herkennen. Dat leverde haar een stroom van woedende reacties op.

Het @sweden-initiatief kwam tot stand toen het Zweedse Instituut en Visit Sweden, het toerismeagentschap van de overheid, manieren zochten om Zweden op Twitter te vertegenwoordigen. Ze huurden het reclamebureau Volontaire in om het idee te ontwikkelen.

'Zweden staat voor bepaalde waarden: progressief, democratisch en creatief', zegt Patrick Kampmann, creatief directeur van Volontaire. 'Wij dachten dat we dat het beste konden bewijzen door het account in handen te geven aan gewone Zweden.

Diegenen die een week lang mogen twitteren op @sweden worden genomineerd en daarna geselecteerd door een comité van drie personen, onder wie Patrick Kampmann. In aanmerking komen mensen die interessant zijn, twitter-vaardig en bereid zijn om in het Engels te twitteren. Kamperman moedigt ze aan hun 'normale' twittergedrag te handhaven. 'Ik zeg tegen hen; 'doe dit alsjeblieft met enige waardigheid en onthoud dat dit een officieel kanaal is dat door veel mensen wordt gelezen.'

Het project heeft al navolging gevonden in Ierland, Nieuw Zeeland en in de Britse stad Leeds.

Het account wordt door circa 62 duizend personen gevolgd en Eris Isberg heeft reacties gekregen van over de hele wereld. Toen Isberg een foto op Twitter plaatste van het schoolbuffet kreeg hij zoveel jaloerse reacties uit onder meer Saoedi-Arabië en Groot-Brittannië dat hij ze doorgaf aan de kok. Schoolkoks krijgen zelden complimenten van iemand, laat staan van studenten over de hele wereld. 'Hij was verbijsterd', zegt Isberg.

De nieuwste twitteraar lijkt het voorlopig bij veilig te houden en twitterde dat ze het prachtig vond om mensen te vertellen dat bessen de meest voorkomende fruitsoort zijn. Een suggestie voor de volgende twitteraar heeft ze ook: de door Zweden gezochte, en dinsdagavond naar de Ecuadoriaanse ambassade gevluchte WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

undefined

Meer over