nieuws

Twitter haalt account van omstreden Vizier op Links offline

Het Twitter-account van het omstreden platform Vizier op Links is vrijdagavond offline gehaald. De precieze reden is niet bekend. Twitter zegt accounts ‘op te schorten’ die de regels van het platform schenden.

null Beeld

Vizier Op Links is een op sociale media actief platform met een omstreden activistische insteek. Het anonieme account openbaart persoonlijke informatie van ‘linkse’ mensen om aan te tonen hoe ‘corrupt’ en ‘hypocriet’ zij zouden zijn.

In maart intimideerde Vizier op Links verscheidene linkse opiniemakers, activisten en politici door bij hun voordeuren stickers achter te laten met de tekst ‘Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links’. De SP stelde Kamervragen over de actie.

Een van de slachtoffers was Nadia Bouras, docent sociale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. ‘Ik zag Vizier Op Links staan en wist meteen: dit is voor mij’, zei ze eerder tegen de Volkskrant. ‘Ik moest echt mijn best doen om niet in paniek te raken voor de kinderen. Ik ben echt wel wat gewend op Twitter maar nu kwam het ineens mijn privédomein binnen denderen.’

Deze vorm van intimidatie – in de online wereld doxing genoemd – komt steeds vaker voor. In sommige gevallen is de werkwijze minder anoniem dan bij Vizier op Links. Zo plaatste Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in maart de gegevens online van een stembureauvoorzitter met een GroenLinks-achtergrond. Deze ontving daarop nare mails en telefoontjes.

Het Telegram-account van Vizier op Links is wel nog steeds actief.

Meer over