Twitter blokkeert meer dan vijftig extremistische accounts

Twitter heeft de accounts van meer dan vijftig witte nationalistische groeperingen geblokkeerd omdat zij de regels tegen ‘gewelddadig extremisme’ hebben geschonden. Dat liet het bedrijf zaterdag weten aan het Amerikaanse NBC News.

Peter Giesen
Twee mannen van Identitair Verzet plaatsten in 2017 een spandoek op het dak van de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Twee mannen van Identitair Verzet plaatsten in 2017 een spandoek op het dak van de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In Nederland zijn de accounts geblokkeerd van Voorpost en Identitair Verzet, een groep die in het nieuws kwam toen zij demonstreerde op het dak van het Haga Lyceum in Amsterdam met een spandoek met de tekst ‘Wie islam zaait zal sharia oogsten’.

In België werd het account geblokkeerd van Schild en Vrienden, de jongerenorganisatie van Dries van Langenhove, parlementariër van het Vlaams Belang. Van Langenhove protesteerde tegen de maatregel op zijn eigen twitteraccount, dat ongemoeid werd gelaten: ‘Vandaag is het Schild & Vrienden, morgen is het aan de volgende, tot iedereen met een migratiekritische mening het zwijgen is opgelegd.’

Ook getroffen werd de Oostenrijkse Identitäre Bewegung Österreichs van Martin Sellner, die in het nieuws kwam door een donatie van de Brenton Tarrant, de man in 2019 51 mensen doodschoot in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. ‘Dit is een daad van censuur’, reageerde Sellner tegenover het Amerikaanse tv-station NBC.

Twitter nam de maatregelen na een kritisch rapport van de actiegroep Global Project Against Hate and Extremism die het sociale mediabedrijf verweet witte nationalistische groepen te helpen met het verspreiden van hun boodschap.

LEES OOK:

Conservatieve Vlaamse jeugdbeweging Schild & Vrienden grossiert achter de schermen in racisme en seksisme

De jongerengroep Schild & Vrienden doet zich voor als een nette club die opkomt voor gezin en vaderland. Maar achter die façade schuilt een bolwerk van racisme en seksisme, ontdekte het Vlaamse tv-programma Pano.

Meer over