Twintig acts die je niet mag missen op Lowlands 2013

Dit weekend staat Lowlands weer op het programma. De muziekredacteuren van de Volkskrant keken in het programmaboekje en tippen de twintig acts die je niet mag missen op Lowlands 2013.

Eerste bezoekers van Lowlands Beeld ANP
Eerste bezoekers van LowlandsBeeld ANP

Vrijdag 16 augustus

AlunaGeorge

't Is altijd weer de vraag: wanneer begint het dansen op de eerste Lowlandsdag? Beredeneerde gok: om vier uur bij het Engelse AlunaGeorge. Hun album heet Body Music - en ja, dat is het. Electro, post-R&B, wat verkreukelde hiphop, maar vooral: tunes! (Menno Pot)

Vrijdag 16/8, Bravo, 16.00 uur

Aluna Francis en George Reid Beeld -
Aluna Francis en George ReidBeeld -

Kendrick Lamar

De jonge Californiër Kendrick Lamar is het beste wat de Amerikaanse hiphop in jaren overkwam. Het was lang geleden dat een hiphopconcert me zo bij de strot greep als dat van Lamar in februari in de Melkweg. Gemist? Dit is je nieuwe kans. (MP)

Vrijdag 16/8, Grolsch, 17.15 uur

Kendrick Lamar Beeld -
Kendrick LamarBeeld -

De Jeugd Van Tegenwoordig

Een van de sterkste, verrassendste nummers van het jaar: De Formule van De Jeugd Van Tegenwoordig. De rappers blijven zich verder ontwikkelen en volgen geen enkele formule. Met dit heerlijk ontsporende nummer mogen ze schijt hebben aan alle radiowetten, ze weten sinds een aantal jaar dat je op het podium voluit moet gaan. Ook daar worden ze nog altijd beter. Vooruitlopend op hun ongetwijfeld spraakmakende nieuwe album zijn ze nu te zien met hopelijk veel nieuw werk. (Gijsbert Kamer)

Vrijdag 16/8, Alpha, 19.45 uur

De Jeugd van Tegenwoodig Beeld -
De Jeugd van TegenwoodigBeeld -

Jagwar Ma

Australische band die na een paar sterke singles onlangs met Howlin een mooi dansbaar psychedelisch rockalbum afleverde. Het geluid van Jagwar Ma roept herinneringen op aan bands als Stone Roses en Kula Shaker, maar is eigentijds genoeg om het het retrostempel te ontwijken. (GK)

Vrijdag 16/8, Charlie, 20.50 uur

Jagwar Ma Beeld -
Jagwar MaBeeld -

Disclosure

De garage van de broertjes Lawrence voelt warm en diep, heeft soul en sophistication, komt aan bij je middenrif en gaat naar je heupen. De wijze waarop Guys drums de interactie aangaan met Howards bas maakt van het duo een van de meest groovy acts van het moment. Waar de wereld van dance, intuïtie en intelligentie samenkomen, daar zit Disclosure. (Pablo Cabenda)

Vrijdag 16/8, Bravo, 21.30 uur

Disclosure Beeld -
DisclosureBeeld -

Zaterdag 17 augustus

Mozes And The Firstborn

Wat wordt de beste Nederlandse gitaarband van Lowlands 2013? John Coffey? Jacco Gardner? Traumahelikopter? Zou kunnen, maar het kan ook zomaar Mozes And The Firstborn uit Eindhoven zijn. Psychedelische garagerock met coole, flegmatieke sneer. (MP)

Zaterdag 17/8, India, 14.50 uur

spotify:album:0PsXM6GCDlrfLECBxL7pKW Beeld -
spotify:album:0PsXM6GCDlrfLECBxL7pKWBeeld -

Factory Floor

Eindelijk verschijnt in september het debuutalbum van het Britse Factory Floor. Het trio weet op een knappe manier donkere wave (Joy Division, Wire) met elektronische muziek te verbinden. Kraftwerk en LCD Soundsystem zijn hier de referenties. Kan wel eens een spraakmakend optreden worden. (GK)

Zaterdag 17/8, X-ray, 16.00 uur

Factory Floor Beeld -
Factory FloorBeeld -

John Coffey

Enerverend en opwindend moet het optreden worden van deze Utrechtse punk-, screamo- en hardrockjongens. Check de zeer mistige clip Romans op YouTube. Een feestje bouwen kunnen ze (Paaspop, 2013!), en dat moeten ze dan ook maar eens laten zien op Lowlands. We zien elkaar in de moshpit van de X-ray. (Robert van Gijssel)

Zaterdag 17/8, X-ray, 17.30 uur

John Coffey Beeld -
John CoffeyBeeld -

Unknown Mortal Orchestra

Softrock met een sixties-psychedelisch randje en stiekem ook funky. De muzikanten van het Nieuw-Zeelandse/Amerikaanse Unknown Mortal Orchestra beheersen hun bas, gitaar en drums als superieure jazzmuzikanten en maken heerlijk in het gehoor liggende liedjes met meer dan een gemiddeld melodieus avontuur en onweerstaanbare hooks. (PC)

Zaterdag 17/8, India, 18.20 uur

Unknown Mortal Orchestra Beeld -
Unknown Mortal OrchestraBeeld -

Chvrches

Hun debuutalbum moet nog verschijnen, maar op basis van die paar singles weten we al dat ze goed zijn: Chvrches, Schotse makers van übersexy electropop. Het zou toch niet nóg leuker worden dan bij AlunaGeorge, daar in de India? (MP)

Zaterdag 17/8, India, 20.15 uur

Chvrches Beeld -
ChvrchesBeeld -

Major Lazer

Digitale dancehall van producer Diplo en zijn maatjes Jillionaire en Walshy Fire die de lekkerste beats uit Jamaica halen. De voelbare bass duwt je bij Lazer de dansvloer op. En alles aan de partymuziek wasemt die moderne opgewonden lichamelijkheid uit die je krijgt als je dub en dancehall verbindt aan op hol geslagen flipperkasten en elektronische geluidseffecten. (PC)

Zaterdag, 17/8, Grolsch, 20.15 uur

Major Lazer Beeld -
Major LazerBeeld -

Moderat

Het Berlijnse technoduo Modeselektor verkeert in topvorm, zo is te zien in de pas verschenen documentaire We Are Modeselektor. Aangevuld met zanger/producer Sascha Ring alias Apparat, dus in de constellatie Moderat, moet het op Lowlands allemaal nog mooier en uiteraard soulvoller worden. De net verschenen tweede Moderatplaat II belooft veel voor de nieuwe liveshow, die plaat is knalgoed. Beleef de voorpret met de superclip Bad Kingdom, op YouTube. (RvG)

Zaterdag 17/8, Bravo, 21.15 uur

Moderat Beeld -
ModeratBeeld -

Maceo Plex

Op de prachtige dj-mixplaat Dj-Kicks van dit jaar gaf de Amerikaanse Maceo Plex, tegenwoordig woonachtig in Spanje, house- en technoles. Prachtig, zoals deze minimal- en techno-dj een lijn trekt tussen vroege undergroundhiphop, funk en electro en hedendaagse, minimale techno. Als de heer Plex iets van de betovering van zijn DJ-Kicks weet over te brengen naar Lowlands, staan we straks allemaal zielsgelukkig in de Bravo. (RvG)

Zaterdag 17/8, Bravo, 02.00 uur

Maceo Plex Beeld -
Maceo PlexBeeld -

Zondag 18 augustus

NJO Reich Ensemble

Het werk van minimal componist Steve Reich past prima op een avontuurlijk festival als Lowlands. Sommige dance-acts mochten willen dat ze dezelfde hypnotiserende werking hebben als het meeste werk van Reich. Daarbij komt de maestro zelf in levende lijve, om te luisteren naar een ensemble van het NJO dat zijn Music For 18 Musicians ten gehoren zal brengen. (PC)

Zondag 18/8, Bravo, 14.00 uur

undefined

NJO Symfonieorkest Beeld -
NJO SymfonieorkestBeeld -

Sam Amidon

Folk waar ze in het Engels het woord haunting voor hebben uitgevonden. Amidon speelt als brave folkknaap banjo, maar zingt daarbij met ijselijke stem net zo goed traditionals over vermoorde meisjes die zijn begraven bij een boom bij de rivier, dromerige liedjes of een eigenzinnige bewerking van een Mariah Careysong. (PC)

Zondag 18/8, Lima, 18.15 uur

Sam Amidon Beeld -
Sam AmidonBeeld -

Gojira

Headbangers opgelet. Nu eens geen excuusmetal op Lowlands, van mannen in rare pakjes (Finntroll), maar echt vette, progressieve metal van nu: het Franse Gojira. Technische en loeistrakke, groovende thrash en soms death metal, van een band die het live nogal lijkt te menen. Zanger en gitarist is een heerlijk metalbeest, waar je niet snel op uitgekeken raakt. (RvG)

Zondag 18/8, India, 20.00 uur

Gojira Beeld -
GojiraBeeld -

Franz Ferdinand

Wat fijn dat ze terug zijn, Franz Ferdinand, het Schotse viertal dat sinds 2004 Lowlands en andere festivals al zo veel plezier bezorgde. Nog beter nieuws is dat hun nieuwe, vierde, album Right Thoughts, Right Words, Right Action zo ontzettend opbeurend klinkt. Vrolijk stuiterend de Alphatent door zondagavond, als Franz Ferdinand hopelijk veel nieuw werk presenteert. En dan zul je zien dat die nieuwe liedjes prima aansluiten bij oude krakers als Take Me Out en Darts Of Pleasure. (GK)

Zondag 18/8, Alpha, 20.00 uur

Franz Ferdinand Beeld -
Franz FerdinandBeeld -

Nick Cave & The Bad Seeds

Nick Cave & The Bad Seeds: briljante plaat gemaakt (Push The Sky Away), live steengoed, we weten het allemaal. We willen alleen maar zeggen: veel mensen vertrekken op zondag vrij vroeg, omdat maandag het gewone leven weer begint. Dit jaar niet doen, dus. (MP)

Zondag 18/8, Alpha, 21.50 uur

Nick Cave & The Bad Seeds Beeld -
Nick Cave & The Bad SeedsBeeld -

Goat

Bizar, nogal freaky. Satanistisch, folkloristisch, afrotribaal, hypnotiserend en obscuur. Goat is weird (wat wil je ook, als je - volgens de bandmythologie - opgroeit in het Zweedse voodoodorp Korpilombolo), maar spannend. Nergens echt thuis te brengen, dus we noemen het maar fusiemuziek. Maar om een idee te geven: de band speelde dit jaar op het heavy doom-, metal-, rock- en stonerfestival Roadburn. Daar werd nog lang over Goat nagepraat. Brr. (RvG)

Zondag 18/8, India, 22.00 uur

Goat Beeld -
GoatBeeld -

TNGHT

Trap heet het nieuwste opzwepende subgenre binnen de dance. Het vindt zijn oorsprong in hiphop en dubstep en je moet het vooral hard horen op de dansvloer. Producers Hudson Mohawke en Lunice sloegen vorig jaar de handen ineen als TNGHT en maakten met Higher Ground een van de meest onontkoombare dancetracks van het jaar. (GK)

Zondag 18/8, Bravo, 23.45 uur

TNGHT Beeld -
TNGHTBeeld -
Meer over