Twinkel, twinkel grote Wolk

Een grote lichtgevende wolk markeert de HSL-stations. Bedenker Körmeling: 'Echt waanzinnig, zo'n gekrioel van licht.'

AMSTERDAM - Als een gigantische kroonluchter van zeven meter lang en vijf meter breed, waarbij 150 duizend ledlampen een zacht stralend licht verspreiden in een twinkelend bewegingspatroon. Zo ziet de HSL-meeting point Wolk eruit van kunstenaar-architect John Körmeling.

Deze week werd de proefopstelling gepresenteerd in de Kromhouthallen in Amsterdam. 'Het is echt een waanzinnig ding, zo'n gekrioel van licht heb je nog nooit gezien', jubelt Körmeling, terwijl hij heen en weer beent om het luchtige, amorfe ontwerp van alle kanten te bekijken.

De zes stations waar de hogesnelheidstrein arriveert - Amsterdam Centraal, Arnhem, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Breda - ondergaan grootscheepse verbouwingen. Die moeten van de treinstations 'openbaar vervoerterminals' maken van internationale allure.

Bij het internationale, moderne reizigersgemak hoort een herkenbaar en centraal ontmoetingspunt, waar reizigers eenvoudig en snel kunnen afspreken. Als voorbeeld dienen de goed functionerende rood-witte 'huisjes' annex ontmoetingspunten van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Adams op luchthaven Schiphol.

'Bijzonder eervol' vindt Körmeling de opdracht voor de zes stationshallen. Eerder maakte hij het veelbesproken Nederlandse paviljoen Happy Street op de Wereldexpo 2010 in Shanghai en het Draaiende Huis op een rotonde van Tilburg.

Het kermisachtige paviljoen Happy Street, met prototypes van beroemde Nederlandse architectuur langs een omhoog kronkelende straat, trok meer dan 8,5 miljoen bezoekers en is na het Chinese paviljoen het best bezochte paviljoen van de wereldtentoonstelling in China.

Körmeling kwam op het idee voor de Wolk door zijn Hi Hi Ha Ha-kunstwerk dat in fluorkleuren aan- en uitknippert in een van de vertrekhallen van Schiphol. 'Dat werk hangt aan de muur, neemt nauwelijks ruimte in, maar valt enorm op. Ik zag dat mensen het gebruiken om bij af te spreken.' Bovendien beschouwt Körmeling wolken en gaten in de wolken als de mooiste plekken van Nederland.

Körmeling kwam in 2005 als winnaar uit de bus van een meervoudige, internationale schetsopdracht voor een HSL-meeting point, uitgeschreven door Atelier HSL in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, het toenmalige Ministerie van VROM en ProRail.

De jury koos zijn ontwerp omdat het 'speels, vrolijk en humoristisch' is. In het eerste ontwerp zouden reizigers elkaar ontmoeten bij en op een trap die de lucht in wentelde naar een huisje met uitzicht, een voorloper van Happy Street, volgens Körmeling. Dat ontwerp nam echter te veel vloerruimte in, waarmee het de reizigersstroom zou hinderen. Het tweede ontwerp is inmiddels door alle partijen enthousiast ontvangen.

De Wolk is behalve ontmoetingspunt ook een statement van optimisme en vrolijkheid. 'Zoals je mooie schilderijen ziet in een museum, vind ik het belangrijk dat je mooie dingen ziet op straat, en in een station. Die even afwijken van het alledaagse en voor een goed humeur zorgen.'

De eerste Sunny Cloudhangt voorjaar 2013 in de nieuwe, monumentale stationshal van Rotterdam Centraal. Ook in de gerestaureerde hal van het station van Cuypers op Amsterdam Centraal krijgt de Wolk een prominente plaats. Het HSL Meeting Point wordt gefinancierd door Atelier HSL, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, de Nederlandse Spoorwegen en ProRail.

undefined

Meer over