Twijfels in NAVO over Nederland nemen toe

Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft scherpe kritiek geuit op Nederland wegens de twijfels over het uitzenden van militairen naar het zuiden van Afghanistan....

Tegenover de Financial Times klaagde de anonieme functionaris dat ‘een NAVO-land’ het bondgenootschap ondermijnt door zich af te melden voor de uitbreiding van de NAVO-missie in Afghanistan. Hij noemde Nederland niet met name, maar de kritiek was duidelijk voor Den Haag bedoeld.

Nederland had de NAVO aanvankelijk 1100 man extra toegezegd voor de stabilisatiemacht ISAF, die onder leiding staat van de NAVO. De troepen zouden gezamenlijk met Britse en Canadese eenheden gaan opereren in de zuidelijke provincie Uruzgan. Maar de uitzending staat op losse schroeven sinds coalitiepartner D66 zich tegen de missie heeft gekeerd. Het kabinet wacht nu het oordeel van de gehele Tweede Kamer af.

Volgens de hoge ambtenaar moet ‘de NAVO in de spiegel kijken’ en zich afvragen of het nog steeds een bondgenootschap is waarin geldt: ‘een voor allen en allen voor een’.

De problemen met het bijeen krijgen van de benodigde troepen zijn voor de Verenigde Staten een nieuw signaal dat zij niet meer automatisch op de NAVO kunnen rekenen. In plaats daarvan zullen de VS zich volgens de ambtenaar steeds meer moeten richten op het vormen van gelegenheidscoalities van landen die bereid zijn mee te doen.

Bij de NAVO is men onaangenaam verrast door de Nederlandse twijfels na alle veiligheidsgaranties die de bondgenoten Den Haag hebben gegeven. Officieel is er niets aan de hand. Maar NAVO-diplomaten erkennen dat er flinke problemen zullen ontstaan als Nederland afziet van deelname. Het gat zou dan moeten worden opgevuld door Canadese en Britse troepen, maar ook in Groot-Brittannië nemen de twijfels toe.

Meer over