Twijfel over opslag groeit

De steun in de Kamer voor het omstreden plan van het kabinet kooldioxide op te slaan onder Barendrecht neemt af....

Door onze verslaggeefster Lise Witteman

Den Haag De steun van de Tweede Kamer voor de opslag van kooldioxide onder Barendrecht brokkelt af. Een meerderheid twijfelt aan de veiligheid en de noodzaak van de CO2-opslag. Definitieve beslissingen zijn uitgesteld tot na de verkiezingen van 9 juni.

De opslag van kooldioxide onder Barendrecht is zeer omstreden. Volgens de regering is de opslag een manier om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, maar onder de lokale bevolking ontbreekt elk draagvlak en in recente uitzendingen van de tv-programma’s Netwerk en Zembla werd de veiligheid van het project in twijfel getrokken. Dinsdag hield de Kamer daarover een spoeddebat.

Het debat vond plaats daags nadat de D66-achterban zich op het partijcongres tegen CO2-opslag onder bewoond gebied keerde. Afgelopen november hielp D66 de PvdA en het CDA aan een meerderheid voor de opslag.

Kamerlid Boris van der Ham (D66) gaf gisteren zijn eigen draai aan de ledenoproep. Hij eist van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) dat er onderzoek wordt gedaan naar veiliger manieren om kooldioxide onder de grond te krijgen. Daarbij voorziet hij dat die alternatieven zo duur zijn, dat het kabinet daarmee niet akkoord gaat. In dat geval trekt Van der Ham zijn steun voor de opslag in.

Ook in de achterban van het CDA klinken steeds meer tegengeluiden. Behalve CDA-leden uit Barendrecht heeft ook het CDJA, de jongerenpartij van het CDA, zich in de aanloop naar het partijcongres komend weekend tegen de CO2-opslag uitgesproken. Kamerlid Liesbeth Spies zei gisteren dat ze het ‘na weging van alle informatie’ verstandig vindt dat een volgend kabinet de definitieve besluiten neemt.

Een laatste onzekere factor vormt de ChristenUnie. De partij onthoudt zich vooralsnog van een voor- of tegenstem. Volgens Kamerlid Esmé Wiegman is het zaak nadere onderzoeken over ‘nut en noodzaak’ van de opslag af te wachten. Die informatie zal pas na de zomer komen. Op de vraag van Kees Vendrik (GroenLinks) of het tegenover de kiezer niet eerlijker is om nog voor de verkiezingen tot een standpunt te komen, antwoordde Wiegman ‘dat eerst pas op de plaats moet worden gemaakt’.

De bewoners van Barendrecht blijven dus voorlopig nog in het onzekere over de toekomst van hun stad.

Meer over