Tweespalt onder gedupeerden 'tennisbaas'

Er is tweespalt ontstaan onder de deelnemers aan de illegale beleggingen van de Hilversumse tennismecenas René van den Berg. Beleggers zijn boos op Gert van der Heiden, degene die het faillissement aanvroeg....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De curator van Van den Berg meldt dat het bedrag dat met de fraudezaak is gemoeid, inmiddels is verdubbeld van 50 naar 100 miljoen euro. De 50 miljoen was de schatting van Van den Berg zelf, maar de curator komt nu al tot een dubbel zo hoog bedrag en dan moeten er nog 'twee kratten geteld worden'. De curator noemt het nog steeds aanwezige vertrouwen van de beleggers in Van den Berg, die zelf met zijn volledige achternaam in de krant wil, 'zeer opmerkelijk'.

De belangenvereniging Welbegrepen Eigenbelang van de klanten van Van den Berg zijn woedend op Gert van der Heiden. Hij had naar eigen zeggen zes miljoen euro tegoed van René van den Berg en stapte naar de rechter. Volgens sommige beleggers was Gert van der Heiden juist 'de grote vriend' van Van den Berg. Ze trokken veel samen op en organiseerden wijnproefavonden waar beleggers met Van den Berg in contact kwamen.

Hans Böhm, vriend en klant van Van den Berg, noemde Gert van der Heiden kortgeleden een 'parasiet'. Böhm schreef samen met René van den Berg een boek over de valutahandel, waarin flink wordt afgegeven op het bankwezen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan bij het OpenbaarMinisterie (OM) tegen Van den Berg. Zowel het OM als de AFM willen inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Uit het curatorverslag blijkt dat René van den Berg toegeeft dat hij met de inleg van de ene belegger andere beleggers uitbetaalde. De curator vergelijkt het met een piramidespel.

Van den Berg zelf stelt dat hij op 15 september iedereen zal terug betalen. Dan komt er geld vrij van een belegging in Tsjechië. De curator heeft van deze belegging nog geen spoor kunnen vinden.

Het Bronovoziekenhuis heeft toegegeven 500 duizend euro te hebben uitgeleend aan Van den Berg. De financieel directeur is begin juni afgetreden. Hij is familie van Gert van der Heiden, die het faillissement heeft aangevraagd.

Van den Berg heeft zich persoonlijk ook diep in de schulden gestoken. Op zijn twee-ondereen-kap woning in Hilversum rusten in totaal vier hypotheken. Over de laatste hypotheek van 800 duizend euro, die verstrekt werd door een particulier beloofde Van den Berg 60 procent rente te betalen.

Meer over