Tweespalt in VVD over crisis burgemeester Middelburg

De crisis rond VVD-burgemeester Spahr van der Hoek van Middelburg heeft tot grote verdeeldheid geleid in de Zeeuwse VVD-gelederen. Voorzitter H....

Ook andere partijleden menen dat de fractie te weinig tegenwicht heeft geboden aan de 'hetze' tegen Spahr, zo bleek maandagavond tijdens een vergadering van het provinciaal bestuur van de VVD.

Het steekt Van Hunnik dat VVD-wethouder Van Dijk en de VVD-fractie het voortouw hebben genomen in de motie van wantrouwen tegen hun partijgenoot. 'De burgemeester is niet vlekkeloos', erkent Van Hunnik. Maar hij vindt het wegsturen van Spahr, ofwel de oproep daartoe, in geen verhouding staan tot de feiten. 'Waar twee kijven, hebben twee schuld', aldus Van Hunnik.

Ondanks de motie van wantrouwen is burgemeester Spahr gisteren gewoon op het gemeentehuis verschenen. Hij vindt dat hem geen blaam treft en wacht af wat minister De Vries van Binnenlandse Zaken met de motie van wantrouwen doet.

Commissaris van de koningin W. van Gelder, die de minister adviseert, wilde gisteren geen commentaar geven op de crisissituatie in Middelburg, die 'zijn volle aandacht vergt'. In vergelijkbare gevallen in het verleden heeft het ministerie echter ontslag verleend aan een burgemeester die het vertrouwen van wethouders en gemeenteraad had verloren.

Spahr vond het wel verstandiger om de reguliere gemeenteraad niet voor te zitten, zo liet hij gisteren via de gemeentesecretaris weten. De raad kwam maandagmiddag daarom in vergadering bijeen onder voorzitterschap van loco-burgemeester Bruinooge. Volgens fractievoorzitter J. Goetheer van GroenLinks heerste er 'een kille sfeer' tijdens de bijeenkomst. De gemeenteraad is door de crisis rond Spahr in twee kampen verdeeld: de wethouders en een meerderheid van alle coalitiepartijen plus D66 en Sociaal Democraten Middelburg hebben de motie van wantrouwen gesteund, terwijl de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP niet mee wilden doen met dit 'volksgericht'. Zij vonden dat de wethouders onvoldoende feiten hadden aangedragen om de inzet van zo'n zwaar wapen te rechtvaardigen.

Meer over