Tweederde van Ierse internationals gescout en van paspoort voorzien

De eerste import-international van Ierland was Chris Hughton. Hij was een puur Engelse jongen, zo donker als de achterbuurten van Londen en werd door de Ieren als een zonderling beschouwd....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

ORLANDO

De Ierse bondscoach Eoin Hand liet Hughton in september 1980 debuteren in een interland tegen Nederland. Die dag kwam de back van het Londense Tottenham Hotspur voor het eerst van zijn leven in Dublin.

Hand, een rondborstige trainer uit Limerick, zette dat jaar een trend. Hij haalde Liverpool-vedette Lawrenson evenens over voor Ierland uit te komen. In Engeland knapten ze bijna van woede over de 'roof' van zulke talenten. Het voorbeeld van Hand heeft de laatste veertien jaar tot een ware uittocht geleid.

Van de huidige WK-selectie van Ierland zijn er nog maar zeven echte Ieren. Bonner, Irwin, Keane, Gary Kelly, Moran, Staunton en Whelan werden in Ierland geboren. De andere vijftien spelers zijn allen in Engeland en Schotland gescout en van een Iers paspoort voorzien.

Zij maken gebruik van een wettelijke bijzonderheid uit het verleden. Tot 1949 behoorde de Ierse Vrijstaat tot de Gemenebest. Ieren die voor '49 werden geboren, hadden recht op een Brits paspoort. Uit die ouders met dubbele paspoorten zijn de meeste huidige Ierse internationals geboren. In de jaren vijftig ontvluchtten vele Ieren hun eigen land. De economische crisis joeg miljoenen naar de andere kant van de Ierse Zee, naar Engeland.

Hand deed in de jaren tachtig de eerste onderzoekjes naar de familiaire achtergronden van voetballers in de hoogste divisies van Engeland en Schotland. Hij stuurde enquêteformulieren naar de clubs. Dat gebeurt sindsdien elk seizoen. De Ierse bond FAI is sneller dan wie ook in het strikken van internationals.

De laat ontwaakte collega's van Wales ondervonden dat. Aldridge en Sheedy hadden voor dat land kunnen uitkomen, maar waren al binnengehaald door de doortastende Ierse bond. Nog fraaier ging het met McAteer en Kernaghan. Zij zijn zoons van Ieren die ooit uitweken naar Noord-Ierland.

De Noordierse bond bekommerde zich geen moment om de spelers van respectievelijk Bolton Wanderers en Manchester City. De Noordierse bond wil slechts 'zuivere' internationals.

In Ierland waar de aanvankelijk negatieve reacties bij de eerste successen verstomden, bleek de bond praktischer. De Ierse achtergrond van het duo was vlot ontdekt en zo belandden McAteer en Kernaghan in het keurkorps van Jack Charlton.

De banden met Ierland van sommige spelers zijn tamelijk vaag. Vaak is een voorouder met Iers bloed voldoende om aan een voetbalpaspoort te komen. McGrath werd in Londen geboren, maar geldt nu als Ier. Cascarino en Townsend moesten het ook van hun grootouders hebben. Babb, de ontdekking van Coventry, bleek een moeder met een Iers verleden te hebben, zo'n vrouw van voor 1949.

De regeling voor naturalisatie is ondertussen strenger geworden. Slechts met een bloedband in de eerste lijn valt nog aan een Iers paspoort te komen. De kweek van import-Ieren zal daarom langzaam droogvallen. Bovendien hebben de Engelse werkgevers van de voetbalIeren steeds meer moeite met het nieuw verworven paspoort.

De UEFA beschouwt zulke spelers als 'buitenlanders' voor de Europese bekercompetities. Van die categorie mogen er maar drie per elftal worden opgesteld. Het Ierse voetbal gaat daarom in het vertegenwoordigende voetbal moeilijke tijden tegemoet.

Het land van 3,5 miljoen inwoners herbergt zelf geen profclubs waaruit internationals geworven kunnen worden. De nationale ploeg drijft voor 90 procent op de Engelse en voor 10 procent op Schotse competitie.

Zie ook pagina 18

Meer over