Tweede wielrenner in week tijd in het Zeeuwse Hulst doodgereden

In Hulst is opnieuw een wielrenner om het leven gekomen na een aanrijding. De fatale botsing vond maandagavond plaats, op de Oud Ferdinandusdijk een smalle buitenweg. Op zondagavond werd in het Zeeuws-Vlaamse stadje ook al een wielrenner doodgereden.

Amateur wielrenners in Limburg. Beeld anp
Amateur wielrenners in Limburg.Beeld anp

De politie heeft de chauffeur van de auto die vandaag bij het ongeluk betrokken was aangehouden. De automobilist die zondag in botsing kwam met een wielrenner is doorgereden en heeft zich nog niet gemeld bij de politie.

Het aantal ongevallen met wielrenners neemt toe, blijkt uit het Letsel Informatie Systeem gebaseerd op ziekenhuizengegevens. In de periode 2007-2010 werden jaarlijks tweeduizend tour- en racefietsers behandeld op de spoedeisende hulp. In 2013 was dit gestegen tot 3.800.

Racefietsen in groepen is gevaarlijker dan in je eentje een tochtje maken. Van alle fietsongevallen gebeurt bijna 70 procent tijdens het fietsen in een groep, concludeert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Fietsers komen vaak in botsing met andere fietsers. Beide verongelukte fietsers in Hulst fietsten alleen.

In 2013 kwamen acht wielrenners om het leven bij een verkeersongeval, op 184 dodelijke ongelukken met fietsers in totaal. Het aantal verkeersdoden onder fietsers in Nederland is nagenoeg stabiel. In 2016 vonden 189 fietsers de dood in het verkeer.

Meer over