Tweede man CDU stapt op wegens sex-affaire

Heinz Eggert, de 49-jarige vice-voorzitter van Helmut Kohls CDU, heeft gisteren zijn politieke functies neergelegd. Als minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Sachsen zou hij verschillende mannelijke medewerkers seksueel hebben lastig gevallen....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De christen-democraat ontkent, maar heeft een onafhankelijke onderzoeker van de affaire, een gepensioneerde rechter, niet kunnen overtuigen van zijn onschuld. Eggert voelt zich het slachtoffer 'van een buitengewoon vieze en smerige campagne', zoals hij maandagmiddag in Dresden verklaarde. Om zijn vrouw, kinderen en zichzelf te beschermen wenst hij zich niet langer te verdedigen.

In totaal vier naaste medewerkers hadden zich bij Sachsens premier Kurt Biedenkopf begin dit jaar schriftelijk beklaagd over opdringerig gedrag van minister Eggert. Zo zou de bewindsman zich in aanwezigheid van een medewerker in zijn werkkamer onverhoeds hebben ontkleed.

Toen Eggert begin deze maand op eigen verzoek tijdelijk op non-actief werd gesteld, werden in Dresden geruchten gelanceerd dat hij ook de zoon van premier Biedenkopf zou hebben benaderd met oneerbare voorstellen. Vanaf dat moment stond vast dat Eggerts vertrek nabij was, ondanks zijn verzekering dat hij desnoods 'zijn hand in zou leveren' als bewijs van zijn onschuld.

Kanselier/partijvoorzitter Kohl en secretaris-generaal Hintze van de CDU zeggen Eggerts vertrek te betreuren en blijven geloven in zijn onschuld.

De val van Eggert maakt een voortijdig einde aan een opmerkelijke politieke carrière van een even opmerkelijke ex-DDR-burger. Na de val van de Muur ontdekte de voormalige dominee in de Stasi-archieven dat hij vele jaren lang door een heel leger van Stasi-agenten was geschaduwd, en dat het Oostduitse ministerie voor Staatsveiligheid zelfs had geprobeerd hem met behulp van allerlei medicijnen krankzinnig te maken.

Ofschoon later bleek dat Eggerts verhaal hier en daar door hem zelf wat was aangedikt en op enkele punten niet kon kloppen, staat vast dat hij door het oude DDR-regime was mishandeld. In Sachsen, waar de CDU met absolute meerderheid regeert, steeg zijn ster mede daarom tot grote hoogte.

Kroon op zijn politieke loopbaan was de benoeming enkele jaren geleden tot vice-voorzitter van de christen-democraten. Deze vooraanstaande positie kreeg hij zeer tegen de zin van veel Westduitse CDU'ers, die Eggerts onconventionele gedrag (provocerende uitspraken, graag in spijkerbroek) niet konden waarderen.

Meer over