Tweede man Al Qaida in Irak gedood

Amerikaanse soldaten hebben de nummer 2 van Al Qaida in Irak gedood. Het gaat om de Marokkaan Abu Qaswarah, die op 5 oktober om het leven kwam tijdens een aanval op Mosul....

AP

De Marokkaan was getraind in Afghanistan. Hij was verantwoordelijk voor operaties in Noord-Irak en trok buitenlandse jihadisten aan voor de strijd daar.

De dood van een van de belangrijkste leiders van Al Qaida in Irak is een klap voor het netwerk, volgens legerwoordvoerder brigadegeneraal David Perkins. Daarbij gaf hij indirect aan dat er nog meer belangrijke leiders in Irak zijn, hoewel de VS eerder onderstreepten dat de jihadstrijders en Al Qaida het front naar Afghanistan en Pakistan hebben verlegd.

De ware naam van Abu Qaswarah, ook wel bekend als Abu Sara, is niet bekend. Hij werd emir (leider) van Al Qaida in het noorden van Irak in juni 2007. De nationale leider is de geheimzinnige Abu Ayyub al-Masri, ook bekend als Abu Hamza al-Mujahir. In Noord-Irak pleegt organisatie veel moordaanslagen op Assyrische christenen.

Meer over