'Tweede man Al Qaida gedood bij drone-aanval'

Nasser al-Wuhayshi, leider van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP), is vrijdag in Jemen gedood bij een Amerikaanse droneaanval. Dit bevestigt Al Qaida aan persbureau AFP. Al-Wuhayshi werd gezien als de een na belangrijkste man binnen het wereldwijde Al Qaida-netwerk.

Redactie
Nasser al-Wuhayshi op archiefbeeld. Beeld afp
Nasser al-Wuhayshi op archiefbeeld.Beeld afp

Bekende militanten van AQAP lieten op Twitter weten dat hun leider gemarteld is en dat hij is vervangen door een andere belangrijk lid van de terroristische organisatie. Legerleider Qasim al-Raymi zou nu aan het hoofd staan van de terroristische organisatie.

De VS onderzoeken of de terrorist daadwerkelijk gedood is, zo laat een anonieme functionaris weten. Over mogelijke Amerikaanse betrokkenheid wilde hij niets zeggen, maar volgens een andere functionaris is het Amerikaanse leger bij geen enkele aanval betrokken geweest. Of de drone afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, is onduidelijk.

De dood van al-Wuhayshi zou een klap zijn voor AQAP, maar de belangrijkste bommenmaker van de organisatie, Ibrahim Hassan al-Asiri, zou nog altijd in leven zijn. Hij wordt er verantwoordelijk voor gehouden de bommen te hebben ontworpen die op drie verschillende Amerikaanse vliegtuigen mee naar binnen gesmokkeld konden worden. Geen van de bommen explodeerde.

AQAP (de Engelstalige afkorting) is volgens de Amerikaanse regering 'het actiefste filiaal' van het internationale terreurnetwerk. Enkele honderden actieve aanhangers in 'thuisbasis' Jemen zijn herhaaldelijk doelwit van aanvallen met Amerikaanse drones (onbemande vliegtuigen). Tientallen kwamen om het leven.

Luchtaanvallen hebben schade aangericht in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Beeld anp
Luchtaanvallen hebben schade aangericht in Sanaa, de hoofdstad van Jemen.Beeld anp

Mokhtar Belmokhtar

Zondag maakte de internationaal erkende regering van Libië bekend dat Amerikaanse F15's in het oosten van Libië de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar en enkele andere extremisten hebben gedood. Belmokhtar werd in 2013 al aangeklaagd door de Verenigde Staten voor onder meer samenzwering met Al Qaida. Het Amerikaans leger heeft bevestigd dat de jihadist het doelwit van de luchtaanval was, maar heeft nog geen uitspraken gedaan over zijn dood.

Mokhtar Belmokhtar

Lees ook het profiel van Belmokhtar: 'Zijn entourage noemt hem 'de prins', anderen refereren aan hem als 'Eenoog', omdat hij een oog heeft verloren door een granaatscherf. Belmokhtar wordt ook de 'Marlboro Man' genoemd vanwege de sigarettensmokkel waarmee hij zijn jihad financiert, en 'de Ongrijpbare' omdat hij vaak is dood verklaard, maar altijd weer bleek te zijn ontsnapt.'

Meer over