tweede m/v Philip Fimmano

Volkskrant Banen zet elke week de tweede man of vrouw achter een bekend iemand in de schijnwerpers. Dit keer: Italiaans Australiër Philip Fimmano (28), persoonlijk assistent van Li Edelkoort, voorzitster van de Design Academy Eindhoven....

Sara De Sloover

‘Tot 11 september 2001 werkte ik in New York als freelance stylist en eventplanner. In Europa leerde ik Li kennen. Omdat haar assistente zwanger was, zocht ze een tijdelijke vervanger. Ik had die mix van organisatietalent en stijlgevoel waarnaar ze op zoek was, en zes jaar later ben ik er nog altijd.

‘De grens tussen privé en zakelijk is bij ons volledig vertroebeld. Ik leef op driedubbele snelheid sinds ik voor haar werk, het blijft boeiend. We hangen constant met elkaar aan de telefoon, bespreken alles. Ik beheer haar agenda, reis samen met haar de wereld rond, ben de contactpersoon voor de buitenwereld, ook binnen haar bedrijf. Ik ben samen met haar curator van designtentoonstellingen, en haar klankbord als ze een bepaald concept of idee wil toetsen.

‘Li is mijn thuis: als we een keer niet samen onderweg zijn, missen we elkaar. We zien elkaar zo vaak dat we perfect op elkaar ingespeeld zijn, soms bijna als een stel cabaretiers.

‘Een van de eerste dingen die ik van haar geleerd heb, is om nooit genoegen te nemen met een ‘nee’. Daarnaast is ze een ontzettend goede multitasker: ze kan perfect aan verschillende grote projecten tegelijk werken.

‘We zijn heel goede vrienden. Eigenlijk heeft Li twee mannen in haar leven: grafisch ontwerper Anthon Beeke, haar partner, en ik. Ze ziet mij minstens even vaak als hem.’

Meer over