nieuws

Tweede landelijke stakingsdag van kinderopvang: minimaal 4.000 medewerkers naar Malieveld

De FNV organiseert dinsdag op het Malieveld in Den Haag een tweede landelijke stakingsdag voor medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties. De vakbond is boos op het in hun ogen slechte cao-akkoord dat werkgeversorganisaties hebben getekend met de kleinere vakbond CNV.

Medewerkers van de kinderopvang tijdens de eerste landelijke stakingsdag in juli. Beeld ANP
Medewerkers van de kinderopvang tijdens de eerste landelijke stakingsdag in juli.Beeld ANP

Begin juli legden kinderopvangmedewerkers voor het eerst in twintig jaar hun werk neer. Eerst alleen in Noord-Holland en Flevoland, een week later op meer plaatsen in het land. Op 8 juli kwamen naar schatting 2.500 kinderopvangmedewerkers in Nieuwegein bijeen om te staken. Dinsdag verwacht de FNV minimaal 4.000 medewerkers in Den Haag. De eis: meer loon en minder werkdruk.

In totaal legt op 660 kinderopvanglocaties het personeel zijn werk neer. Ook in Assen en Weert wordt met respectievelijk 300 en 150 mensen gestaakt, meldt de FNV. ‘Het aantal stakers kan nog toenemen, omdat zij zich ter plekke registreren.’

Eerder dit jaar liepen onderhandelingen tussen vakbond FNV en de twee werkgeversorganisaties, Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), vast. De FNV eiste een loonsverhoging van 5 procent, maar de werkgevers wilden niet verder gaan dan 3 procent.

Om de werkdruk te verlagen, wil de FNV dat het maximale aantal kinderen per peutergroep wordt verlaagd van zestien naar veertien. Bovendien moeten werknemers op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties eerder weten wanneer ze moeten werken. ‘Er wordt nu te veel flexibiliteit gevraagd om een goede balans tussen werk en privé te houden’, zei FNV-bestuurder Debbie van Leiden daar eerder over. ‘Werk gewoon met vaste roosters, want op deze manier kunnen sommige medewerkers ook nooit minimaal drie weken achter elkaar verlof opnemen.’

Eind juni sloot vakbond CNV – tot grote woede van de FNV – wel een cao-akkoord met de twee brancheorganisaties. Daarop besloot de FNV de regionale estafettestakingen op te schalen tot de eerste landelijke stakingsdag van 8 juli.

Meer over