'Tweede kerncentrale is te duur'

GroenLinks heeft naast milieubezwaren ook financiële argumenten om tegen een tweede kerncentrale te zijn. Vandaag komt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks met een onderzoek waaruit blijkt dat het rendement van een eventueel 'Borssele 2' verhoudingsgewijs zeer laag ligt en nauwelijks werkgelegenheid oplevert.

ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Dit weekeinde liet het Wereld Natuur Fonds (WNF) in NRC Handelsblad hetzelfde geluid horen: een nieuwe kerncentrale levert geen goedkope elektriciteit en de innovatie daaromtrent zal te weinig Nederlandse werkgelegenheid opleveren. Bovendien stelt het door het WNF in de arm genomen adviesbureau CE in Delft dat de veiligheid van een nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen is.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie over uiteenlopende aspecten van energie. GroenLinks wil dat Verhagen berekent wat de kosten van een nieuwe kerncentrale zijn ten opzichte van de kosten van alternatieven zoals zonne- en windenergie.

Volgens GroenLinks kost een nieuwe kerncentrale 4,5 miljard euro. Dat cijfer is afkomstig van onderzoeksinstellingen Ecofys en ECN. Op basis van verschillende cijfers van Ecofys en ECN komt GroenLinks tot de conclusie dat wanneer de 4,5 miljard aan andere energievormen dan kernenergie wordt uitgegeven, direct minstens 20 duizend mensen voltijds aan de slag kunnen. Daarna is dat bijna duizend mensen per jaar. De bouw van een kerncentrale levert volgens GroenLinks hooguit 150 banen op en daarna 500 per jaar.

Het is duurder om met zon, wind of besparing energie te genereren dan met een tweede kerncentrale, blijkt uit het GroenLinks-onderzoek. Maar de kosten van die alternatieven zijn sneller terug te verdienen. Ook voorkomen die alternatieven de verborgen kernenergiekosten rond radioactief afval. Het zijn de langlopende additionele kosten die volgens GroenLinks van kernenergie een duur alternatief maken.

Een tweede Borssele zal geëxploiteerd worden door het Zeeuwse energiebedrijf Delta. De directie zette deze maand vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van Borssele 2. Delta heeft grote moeite partners te vinden die geld in de nieuwe kerncentrale willen steken.

Verhagen probeert de komst van een nieuwe kerncentrale te bevorderen. Volgens hem is de elektriciteit van een nieuwe kerncentrale schoon en goedkoop. Ook gelooft hij dat er zo veel innovatie bij de bouw van een veilige en milieuvriendelijke kerncentrale komt kijken, dat dit gunstig is voor de concurrentiepositie van Nederland.

GroenLinks is ervan overtuigd dat een kerncentrale als een Lego-pakket in onderdelen uit het buitenland komt. Niet Nederlandse werknemers zetten die kerncentrale in elkaar, maar ervaren specialisten uit het buitenland. Windenergie levert Zeeland en Nederland volgens GroenLinks veel meer werkgelegenheid op dan een kernreactor.

Het rendement van een tweede Borssele is zeer laag, heeft GroenLinks berekend. Een nieuwe kerncentrale zou daarnaast nauwelijks werkgelegenheid opleveren.

undefined

Meer over