REPORTAGEDEBAT CORONA-APPS

Tweede Kamer ziet brood in apps om corona op te sporen, maar niet tegen elke prijs

Het kabinet zal alleen apps inzetten bij de bestrijding van de coronavirus als de privacy kan worden gegarandeerd. Met die belofte trachtte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag de zorgen in de Tweede Kamer weg te nemen over mogelijke privacyschendingen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Ondanks die zorgen is geen enkele partij faliekant tegen de apps, bleek tijdens het debat, dat volledig in het teken stond van de coronacrisis. Op de persconferentie van dinsdag sprak De Jonge voor het eerst over het lanceren van twee apps om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eén van de apps moet een waarschuwing geven als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt met het virus.

Met zo’n opsporingsapp kunnen andere maatregelen mogelijk worden verlicht, stelde woensdagochtend Jaap van Dissel, het hoofd infectiebestrijding van het RIVM. Op dit moment is het onmogelijk om besmette personen op te sporen voor zij op hun beurt weer personen besmetten. Dat komt door de omvang, maar zeker ook de snelheid van de verspreiding. Binnen drie tot vijf dagen is het virus aan een volgende persoon doorgegeven. Daar kunnen de GGD’s niet tegenop werken, zei Van Dissel.

’s Middags toonde de Tweede Kamer zich gevoelig voor die boodschap. De inzet van technologie kan een uitkomst zijn, erkenden alle partijen, maar niet tegen elke prijs. Harde voorwaarden moeten aan de opsporingsapp worden gesteld om te voorkomen dat de overheid zich meer data toe-eigent dan strikt noodzakelijk. De felste tegenstand bood de ‘zeer bezorgde’ Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, volgens wie de overheid toch al een beroerde reputatie heeft als het op privacy aankomt.

Ouwehand drong aan op het mee laten kijken van onafhankelijke experts bij de ontwikkeling van de app. Kees van der Staaij (SGP) pleitte voor het vragen van advies aan de Raad van State, terwijl Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan de app wilde laten toetsen door een groep rechters.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Advies

Minister De Jonge zegde toe externe deskundigen voor advies in te schakelen. In de komende weken moet duidelijk worden hoe de apps eruit gaan zien. Aan de privacy zal niet worden gemorreld, beloofde hij. ‘Wij zijn geen Singapore, wij zijn geen China, wij zijn geen Zuid-Korea.’

Volgens De Jonge moet zo'n 60 procent van de Nederlanders de opsporingsapp installeren om effectief besmettingen op te sporen. In eerste instantie op vrijwillige basis, maar de CDA’er wilde dwang niet uitsluiten als te weinig mensen de app installeren.

De minister kon Henk Krol geruststellen: de leider van 50Plus wilde weten wat dit betekent voor het deel van zijn kiezers dat geen smartphone heeft. De GGD's blijven voor hen ook de reguliere onderzoeken uitvoeren, aldus De Jonge. Daar zal zelfs meer tijd voor zijn, aangezien het opsporingswerk door de apps een stuk efficiënter wordt.

Lees ook

De regering wil met een tracking-app de verspreiding van het coronavirus indammen. Dat klinkt Koreaans, Big Brother-achtig en eng. Maar dat hoeft niet. Dit zijn de vier uitdagingen van de app.

Ook Singapore heeft het maatschappelijk leven grotendeels lamgelegd. Het land werd de afgelopen weken geroemd om zijn aanpak tegen de coronacrisis, onder andere via een tracking-app en inspectieteams. Het bleek toch niet voldoende te zijn.

De zelfscan-app van het Amsterdamse OLVG en ontwikkelaar Luscii heeft inmiddels meer dan 70 duizend actieve gebruikers die dagelijks een vragenlijst invullen over lichamelijke kenmerken als lichaamstemperatuur, verkoudheid en kortademigheid. Medisch specialisten geven vervolgens adviezen en brengen gebruikers met ernstige symptomen in contact met een arts.

Minister Hugo de Jonge is om: er moeten twee speciale corona-apps komen. Waarom nu ineens wel?

Google brengt onze bewegingen in kaart en het LUMC lanceert een corona-app.

Nederlandse app-makers zijn klaar voor corona-app. Maar de overheid hapt niet.

Apps kunnen helpen de coronacrisis te bezweren, helpt dit onze privacy om zeep?

Meer over