Nieuws

Tweede Kamer: NAM moet stoppen met lozen van giftig afvalwater in Twente

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet per direct stoppen met het opslaan van giftig afvalwater in lege gasvelden onder de grond in Twente. Donderdagavond werd een motie met die eis aangenomen in de Tweede Kamer.

Abel Bormans
Oliewinning van de NAM in Schoonebeek, Drenthe. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Oliewinning van de NAM in Schoonebeek, Drenthe.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Ook moet de regering met een andere oplossing komen voor het giftige productiewater, afkomstig uit het Schoonebeek-olieveld in Drenthe, waar door middel van stoom en chemicaliën de olie uit het veld wordt gewonnen. De motie werd ingediend door CDA-Kamerlid Agnes Mulder. Ze hoopt dat er nu ‘een nieuwe weg’ ingeslagen kan worden met afvalwaterzuivering.

Veel Twentenaren vrezen dat de lozing leidt tot vervuiling van de bodem en het grondwater. Dat zou dan weer, net als in Groningen, tot aardschokken en verzakkingen kunnen leiden. Demissionair minister van Economische Zaken, Stef Blok, ontraadde de motie. Aangezien de NAM een vergunning heeft, kan het proces niet zomaar stopgezet worden, zegt hij.

In het voorjaar had het kabinet op aandringen van de Kamer al een evaluatie beloofd, maar die bleef uit. De NAM zegt dat deze in januari komt, maar waarschuwt dat het stopzetten van de oliewinning in Schoonebeek ‘forse’ gevolgen kan hebben. Naast financiële redenen zouden er ‘honderden arbeidsplaatsen in Drenthe verloren gaan’.

Protest

Het lozen was vorig jaar al even stilgelegd, toen er een scheur in het Twentse Rossum werd ontdekt. Deze zat er al drie jaar, maar was niet eerder opgemerkt. Na onderzoek van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) was de conclusie: geen reden om aan te nemen dat er lekken zijn geweest. Het opslaan van afvalwater werd hervat.

De Twentenaren waren niet overtuigd. Eén van hen, de bekende cabaretier Herman Finkers, ontpopte zich tot een belangrijke drijvende kracht achter het protest. ‘Terwijl je korter doucht, wordt hier dagelijks 3 miljoen liter afvalwater onder je kont gespoten’, zei hij vorige week tegen de Volkskrant. Hij stuurde een brief aan de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen waarin hij hen verzocht te stoppen met lozen.

De Tweede Kamer geeft in ieder geval gehoor aan dat verzoek. De komende tijd moet blijken of de vergunning van de NAM kan worden stopgezet. Zij hebben een vergunning voor het opslaan van 45 miljard liter afvalwater. Tot nu toe werd er 10 miljard liter opgeslagen.

Meer over