Tweede Kamer: matchfixing verdient serieuzere aanpak

Nederland heeft te lang gewacht met het instellen van een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat over de manipulatie van voetbalwedstrijden. Kamerleden dringen al meer dan een jaar aan op een serieuzere aanpak van het probleem.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MENNO VAN DONGEN en WILLEM FEENSTRA

DEN HAAG - Zo stapte Tjeerd van Dekken (PvdA) naar het OM met informatie uit een omvangrijk Duits politieonderzoek waarin Nederlandse verdachten voorkwamen. Criminelen betaalden spelers om opzettelijk wedstrijden te verliezen en zetten enorme bedragen in op de uitslag. Een afgeluisterd telefoongesprek zou aanwijzingen bevatten over Nederlandse betrokkenheid.

Volgens het OM waren die signalen niet concreet. 'Dat zit me nog steeds dwars', zei Van Dekken. 'Ik heb sterk de indruk dat er bewust is vertraagd.'

De fracties zijn gematigd tevreden dat het Openbaar Ministerie recentelijk alsnog overging tot een oriënterend onderzoek. Volgens de minister Opstelten (Justitie) gebeurt dat op grond van berichten in de media. Opstelten: 'Elk signaal wordt serieus genomen. We zijn sinds eind 2012 al bezig met het opbouwen van expertise. Het is niet zo dat we ineens wakker zijn geworden. Ik zit boven op de zaak.'

Over de inhoud van het Duitse politiedossier bestaat veel onduidelijkheid. Opstelten liet weten dat er in dat onderzoek geen verdachte Nederlandse wedstrijden zijn genoemd. Uit documenten, in bezit van de Volkskrant, blijkt dat duels uit de Nederlandse eerste divisie wel in het dossier als verdacht worden bestempeld. Ze zijn simpelweg niet nader onderzocht omdat de informatie over de wedstrijden niet afkomstig was van de Duitse verdachten, maar van een ander goksyndicaat.

Een netelig punt tijdens het debat was de rol van de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Hij is naast portefeuillehouder voetbalzaken bij het OM ook openbaar aanklager bij de KNVB. Volgens de PVV en de SP een kwalijke zaak, omdat er mogelijk tegenstrijdige belangen zijn. 'Hij moet waken voor imagoschade bij de KNVB en tegelijkertijd namens justitie signalen van matchfixing beoordelen. Heeft dat niet geleid tot vertraging?', vroeg Louis Bontes (PVV) zich af.

Opstelten verwierp de verwijten over Hofstee. Volgens hem wordt het justitiële onderzoek geleid door iemand anders. 'Ik vind het nogal wat dat er op deze manier over een van onze zwaarste hoofdofficieren wordt gesproken', bitste de minister.

Voor wetswijzigingen om matchfixing effectiever te bestrijden, is het nog te vroeg, vindt Opstelten. Hij wacht op de resultaten van het strafrechtelijke onderzoek en een wetenschappelijke studie naar het fenomeen. Wel reageerde hij instemmend op het voorstel om een klokkenluidersregeling in te voeren.

Dat de manipulatie van wedstrijden een bom onder het voetbal is, beseften alle aanwezigen. 'Matchfixing bedreigt de kernwaarden van de sport, net als doping', betoogde minister Schippers (Sport). Hanke Bruins Slot (CDA): 'Overal zijn schandalen ontdekt. We zijn zeker niet het klein-Gallië van Europa.'

undefined

Meer over