Tweede Kamer: iedereen donor tenzij bezwaar aangetekend

Met de kleinst mogelijke meerderheid, 75 tegen 74 stemmen, heeft de Tweede Kamer ingestemd met verandering van de orgaandonatie. In principe wordt iedereen nu orgaandonor, tenzij men aangeeft dat niet te willen. De Eerste Kamer moet nog instemmen met het voorstel van D66 voordat het nieuwe systeem van kracht wordt.

D66'er Pia Dijkstra (L) en minister Edith Schippers. Beeld anp
D66'er Pia Dijkstra (L) en minister Edith Schippers.Beeld anp

Het gaat om een initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Op het laatste moment zwakte zij haar voorstel af om een meerderheid te halen.

Als Dijkstra haar zin krijgt wordt iedereen donor, tenzij men uitdrukkelijk heeft aangeven dat niet te willen. Wie geen keuze heeft gemaakt, wordt geregistreerd onder het kopje 'geen bezwaar'. De nabestaanden mogen dan alsnog beslissen, maar kunnen in elk geval niet per abuis de indruk krijgen dat de gestorvene 'ja' heeft gezegd tegen donatie. Bovendien is het huidige systeem dan makkelijk opnieuw in te voeren, mocht bij een evaluatie blijken dat het nieuwe systeem niet goed werkt.

Vrije kwestie

Binnen de fracties gelden medisch-ethische kwesties zoals orgaandonatie als een 'vrije kwestie' waarbij het Kamerlid zelf een standpunt mag innemen. Op links betekent dit eigenlijk dat collectief vóór werd gestemd. Bij het CDA was vooraf duidelijk dat men collectief tegen stemde. Bij de VVD bleek het gros tegen maar het aantal voorstemmers, 7, was met VVD-afvallige Johan Houwers en Henk Krol van 50 Plus net groot genoeg om het voorstel van Dijkstra aan een meerderheid te helpen.

Dijkstra was dolgelukkig dat haar voorstel is aangenomen en hoopt dat de Eerste Kamer het snel wil behandelen. Ook daar is een meerderheid nog lang niet zeker en zal zij het van VVD-senatoren moeten hebben. PvdA, D66, SP, GroenLinks en 50 Plus hebben in de Eerste Kamer 33 zetels terwijl er 38 nodig zijn voor een meerderheid. De VVD heeft in de Eerste Kamer 13 zetels. Het CDA waarbinnen en luidruchtige stroming in de achterban voor het voorstel is, heeft 12 stemmen in de Eerste Kamer. Ook is er nog de Onafhankelijke Senaatsfractie met een stem.

undefined

Meer over