Nieuwsrepatriëring

Tweede groep Nederlanders vliegt terug uit Marokko

De tweede repatriëringsvlucht uit Marokko vertrekt aanstaande woensdag. Het gaat om een vliegtuig uit Casablanca dat naar verluidt 250 tot 300 mensen meeneemt.

Nederlanders verwelkomen hun teruggekeerde familie op Schiphol na de eerste repatriëringsvlucht, op zondag 26 april. Een tweede vlucht volgt woensdag. Beeld Jeroen Jumelet  / ANP
Nederlanders verwelkomen hun teruggekeerde familie op Schiphol na de eerste repatriëringsvlucht, op zondag 26 april. Een tweede vlucht volgt woensdag.Beeld Jeroen Jumelet / ANP

Gestrande Nederlanders in Marokko zijn zondag gebeld dat ze mee kunnen met een vlucht. Het gaat om ‘urgente gevallen’: mensen die een medische of sociale noodzaak hebben om terug te keren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets kwijt over de vlucht, maar bevestigt dat urgente gevallen nog steeds de prioriteit hebben.

De vlucht vertrekt woensdagavond vanaf de internationale luchthaven in Casablanca. Dit vliegveld en dat in Marrakesh zijn de enige die de Marokkaanse autoriteiten openhouden voor repatriëringsvluchten. Nederlanders zitten verspreid over heel Marokko, al is er een grote concentratie in het noorden van het land.

Omdat binnenlandse vluchten niet mogelijk zijn door de gesloten vliegvelden vertrekken woensdag bussen uit elf steden naar de luchthaven. Dit blijkt uit een mail die Nederlanders in Marokko hebben ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gratis busreizen zijn geregeld door de Nederlandse overheid, net als bij de vorige repatriëringsvlucht. De reizen zijn in sommige gevallen zolang dat enkele mensen met medische problemen de repatriëring hebben moeten afslaan.

Gezien de grootte van het vliegtuig zullen naar verwachting 250 tot 300 Nederlanders worden thuisgebracht, net als bij de eerste vlucht. Dit brengt het aantal gestrande Nederlanders in Marokko terug tot ongeveer 2.300, nog steeds de grootste groep gestrande Nederlanders in het buitenland.

De voltallige coalitie stelde maandag samen met de SGP, GroenLinks, SP, PvdA en Van Haga Kamervragen aan minister Blok. Daarin dringen zij aan op gezamenlijke Europese druk op Marokko om de repatriëring beter op gang te brengen.

Lees hier wat we eerder schreven over de achterblijvers na de eerste repatriëringsvlucht. Ook nu zullen er mensen in Marokko achterblijven die een zekere noodzaak hebben om thuis te komen. Zij vragen zich af: waarom zij wel en wij niet?

En lees hier onze analyse over hoe de slechte relatie tussen Nederland en Marokko de repatriëring bemoeilijkt.

Meer over