Tweede aanval NAVO treft Servisch leger

De NAVO heeft Joegoslavië gisteravond voor de tweede achtereenvolgende dag bestookt met kruisraketten. In de hoofdstad Belgrado en in Pristina, de hoofdstad van de opstandige provincie Kosovo, weerklonken opnieuw explosies....

Ooggetuigen in Servië meldden dat een groot legerkamp in Kosovo, bij Urosevac, was getroffen, verder een fabriek voor militaire goederen in Trstenik (midden-Servië), het vliegveld van het zuidelijke Nis en enkele militaire bases in Montenegro.

Een woordvoerder van het Pentagon, Ken Bacon, zei dat de tweede aanvalsgolf 'zwaar' was en meer dan de eerste gericht tegen eenheden van het leger en de speciale politie, die oorlog voeren tegen de Albanezen in Kosovo.

President Clinton zei gisteren dat de luchtaanvallen zullen doorgaan totdat de Joegoslavische president Milosevic alsnog instemt met het vredesakkoord en het offensief in Kosovo staakt.

De Amerikaanse generaal Wesley Clark, de bevelhebber van de NAVO in Europa, vatte de NAVO-strategie eerder op de dag zo samen: 'We zullen systematisch en steeds heviger aanvallen, verstoren, degraderen, verwoesten en tenslotte - tenzij president Milosevic toegeeft aan de eisen van de internationale gemeenschap - zullen we deze strijdkrachten, hun bases en hun ondersteuning vernietigen.'

Javier Solana, de secretaris-generaal van de NAVO, zei dat de eerste avond van de NAVO-aanvallen succesvol was.

Clark maakte bekend dat drie MiG-29-toestellen van de Joegoslavische luchtmacht waren neergehaald door F-16's van de NAVO, twee Amerikaanse en een Nederlandse.

Een F-15 van de NAVO moest een noodlanding maken op het vliegveld van Sarajevo, in Bosnië, maar Clark zei met klem dat een technisch mankement de reden was. De eerste avond werden kruisraketten afgevuurd door Amerikaanse B-52 bommenwerpers en vanaf schepen in de Adriatische Zee. Volgens Clark hadden de geallieerde vliegtuigen opmerkelijk weinig last gehad van afweergeschut.

Hij wilde niet ingaan op de aangerichte schade of zelfs maar de geraakte doelen. Hoge NAVO-medewerkers zeiden echter dat de Joegoslavische luchtverdediging het eerste doel vormde. Verder zouden munitieopslagplaatsen, radarinstallaties, artilleriestellingen en commandocentra zijn bestookt.

Ook doelen in Montenegro, dat samen met Servië Joegoslavië vormt, werden geraakt.

Bacon verklaarde dat er 150 vluchten waren uitgevoerd, inclusief ondersteuningsvluchten, en dat er tegen de veertig kruisraketten waren afgevuurd.

Het Joegoslavische leger meldde gisteren dat zeker vijftig doelen in de eerste nacht waren geraakt. Er zouden elf doden zijn gevallen.

In Kosovo zelf werd gisteren hevig gevochten. In de hoofdstad Pristina hielden Servische agenten vergeldingsacties tegen Albanese burgers. Het kantoor van Ibrahim Rugova, de leider van de ongewapende oppositie, werd geplunderd en in brand gezet.

Meer over