Tweed en krokodil

Komt alles terug wat we ooit hebben afgezworen, wat we in een opwelling hebben aangeschaft in de veronderstelling dat het het mooiste van het mooiste was?...

Zo radicaal gaat het er niet meer aan toe in de woninginrichting, waar ook het poldermodel heeft toegeslagen, en dus wekte het geen verbazing dat onlangs de stalen op de mat ploften van het nieuwste gekkigheidje van Marmoleum onder de naam Tweeds & Crocodiles. Tweeds zou je een sobere versie van de marmoleum-prints kunnen noemen, en met crocodiles moest ik terugdenken aan dat noppenvinyl, dat er best aardig uitzag maar voor een eenvoudige burger enorm veel onderhoud vergde. (Om het een matglanzend uiterlijk te geven diende het met was ingewreven te worden, die zich rondom de noppen vastzette en daarvan alleen met secuur handmatig wrijven liet verwijderen.)

Zuchtend legden we dus crocodiles terzijde, temeer ook omdat de kleuren een matig enthousiasme opwekten, chocoladebruin, steenrood en een soort legergroen. Niet bepaald de kleuren waarmee je deze oorlogstijd wilt doorkomen. Kennelijk was de introductie van dit nieuwe marmoleumproduct van Forbo echter van zo'n levensbelang, dat ze discotheek Escape afhuurden voor de presentatie. Tweed en krokodil: ik durfde niet te gaan.

Stom. Vloerbedekking laat zich niet beoordelen aan de hand van monsters van 10 bij 3 centimeter. Was Marmoleum/Forbo nou verstandig geweest, dan hadden ze niet in een discotheek maar in een afgedankte montagehal krokodillen en tweed gelegd en tot de pers gezegd: daar ligt het monster. Niet meer monsters sturen, die schrikken maar af. Totdat we dat monster in levende lijve zagen, op de Woonbeurs in de rai en perplex waren. Geen monster maar een cadavre exquis. Want wat ik niet uit dat staaltje had gehaald, was dat Engeland (tweed) het op een akkoordje had gegooid met Afrika (krokodil), zodat de chocolade er gerimpeld en wel heel appetijtelijk uitzag, en dat steenrood ineens begon te vlammen. Die combinatie van rust en wild had een getemde vloerbedekking tot gevolg die je in het reservaat van de woonkamer gerust kunt neerleggen.

Meer over