Nieuws

Twee vrouwelijke rechters in Afghanistan doodgeschoten

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn twee vrouwelijke rechters van het Hooggerechtshof doodgeschoten. Dat meldt een woordvoerder van het Hooggerechtshof.

Kabul Beeld AP
KabulBeeld AP

De laatste maanden wordt Kabul regelmatig opgeschrikt door gerichte aanslagen. ‘Twee gewapende mannen hebben hun voertuig aangevallen, terwijl ze op weg waren naar het werk’, aldus de woordvoerder over de aanslag op de rechters. Voor het Hooggerechtshof werken zo’n tweehonderd vrouwelijke rechters.

Deze aanslag komt amper twee dagen nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie aankondigde dat het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan wordt teruggebracht tot 2.500, het laagste aantal in de oorlog die al bijna 20 jaar woedt.

De afgelopen weken zijn verschillende bekende Afghanen, zoals journalisten, politici en mensenrechtenactivisten, omgebracht in Afghanistan. De autoriteiten in Kabul wijzen voor dat geweld naar de Taliban, hoewel ook terreurorganisatie Islamitische Staat dergelijke aanslagen heeft opgeëist.

Geweld houdt Afghanistan in zijn greep terwijl onderhandelaars van de regering en de radicale Taliban in Qatar proberen een vredesakkoord te sluiten. Dat proces verloopt moeizaam. De partijen moeten het eens zien te worden over een vredesregeling, te beginnen met een staakt-het-vuren. Daarna zal het gaan over het inrichten van het land en het staatsbestel - de Taliban willen dit op islamitische grondslag doen.

LEES OOK:

Eindelijk zijn de vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban begonnen

De vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban zijn zaterdag officieel begonnen in de Qatarese hoofdstad Doha. Ze moeten een eind maken aan het gewapende conflict dat het land al bijna twintig jaar in zijn greep houdt en tienduizenden levens eiste. 

Meer over