Twee vliegtuigen met Nederlanders onderweg uit Nepal

Ruim honderd Nederlanders zijn met twee vliegtuigen onderweg vanuit Nepal naar Nederland.

Het Nepalese leger laadt hulpgoederen in een Indiase helikopter. Beeld epa
Het Nepalese leger laadt hulpgoederen in een Indiase helikopter.Beeld epa

Vanochtend vertrok een vliegtuig van Buitenlandse Zaken en SOS International met vijftig Nederlanders vanuit het door een aardbeving getroffen land. Onder hen zijn twee gewonden. Het toestel landt vannacht in Rotterdam om 1.30 uur.

Gisteren vertrok een Belgisch toestel uit Nepal met nog eens 54 Nederlanders aan boord. Dat is vandaag geland in de Indiase hoofdstad New Delhi voor een tussenstop. Eén zwaargewonde Nederlander blijft voorlopig in het ziekenhuis in New Delhi. Het vliegtuig vervolgt vanavond zijn reis naar Brussel en landt daar morgen om 11.00 uur.

Een groep van veertig Nederlanders kwam gisteren reeds met een militair vliegtuig aan in Eindhoven. Dat toestel zette maandag een Nederlands 'search and rescue'-team af in Kathmandu.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt nog een chartervlucht naar Nepal te sturen en probeert tevens helikopters in te zetten om Nederlanders te helpen die vastzitten in de bergen. De overheid roept Nederlandse toeristen op om zich te melden bij het vliegveld van Kathmandu. Daar zijn mensen aanwezig van het consulaat om hen op te vangen.

'Alles is kapot'

Grote stapels rode bakstenen, hopen modder en stof. Dat is er overgebleven van Paslang, een afgelegen Nepalees dorp op luttele kilometers van het epicentrum van de verwoestende aardbeving. 'Toen ik thuiskwam was er niets over', zegt Thapa. Lees het hele verhaal.

Giro 555
De precieze omvang van de ravage in Nepal na de zware aardbeving van zondag is nog nauwelijks te overzien. Inmiddels zijn ruim vijfduizend doden geteld, maar dit aantal zal waarschijnlijk verdubbelen. Het gebied rondom het epicentrum ten noordwesten van Kathmandu is voor hulpverleners zeer moeilijk begaanbaar. Reddingshelikopters zagen dorpen die goeddeels zijn weggevaagd, maar over land niet kunnen worden bereikt.

In Nederland werd gisteren Giro 555 (oftewel IBAN NL08 INGB 0000 0005 55) geopend om geld in te zamelen voor noodhulp. Binnen een dag is bijna 600 duizend euro opgehaald. De hulporganisaties zeggen zich vooral zorgen te maken over het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Aanstaande vrijdag vindt een Nederland Helpt Nepal-dag plaats. Het precieze programma van de dag is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal via radio en televisie geld worden ingezameld.

'Sfeer steeds grimmiger'

De nood onder de bevolking in het door een aardbeving getroffen Nepal loopt dusdanig hoog op dat de sfeer steeds grimmiger wordt en er een ware run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen persbureau ANP. Lees hier het hele verhaal.

Meer over