NieuwsKennedy's

Twee vermiste leden Kennedy-familie vermoedelijk omgekomen bij kanotocht

In de Verenigde Staten zijn twee leden van de Kennedy-familie vermist na een kanotocht. Dat hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat Maryland vrijdag bekendgemaakt. Volgens een verklaring vrijdagavond van de moeder en oma van de vermisten, zijn de twee vermoedelijk overleden. Het is het zoveelste drama binnen het roemrijke politieke Kennedy-geslacht.

Maeve Kennedy Townsend McKean (midden) met haar echtgenoot David McKean(links) en hun kinderen. Maeve en zoon Gideon (rechtsonder) worden vermist. Beeld AFP
Maeve Kennedy Townsend McKean (midden) met haar echtgenoot David McKean(links) en hun kinderen. Maeve en zoon Gideon (rechtsonder) worden vermist.Beeld AFP

Maeve Kennedy Townsend McKean (40) en haar 8-jarige zoon Gideon kwamen donderdag niet terug van een kanotocht in Chesapeake Bay, een baai aan de Atlantische Oceaan in het oosten van de VS, aldus gouverneur van Maryland Larry Hogan.

Politie, kustwacht en brandweer zetten een intensieve zoekactie op naar het tweetal. Kathleen Kennedy Townsend, de moeder van Maeve, liet vrijdagavond aan het Amerikaanse tv-station CBS News weten dat inmiddels sprake is van een bergingsoperatie. ‘Met grote droefheid deel ik het nieuws dat de zoektocht naar mijn geliefde dochter Maeve en kleinzoon Gideon is veranderd van redding naar berging. Mijn hart is gebroken’, aldus Kennedy Townsend in een verklaring.

Kathleen Kennedy Towsend is voormalig vicegouverneur van de staat Maryland en de dochter van voormalig Amerikaans justitieminister, senator en presidentskandidaat voor de Democraten Robert F. Kennedy, die in 1968 tijdens de voorverkiezingen in Los Angeles werd doodgeschoten.

Maeve McKeans man David McKean zei tegen The Washington Post dat de familie verbleef in het huis van zijn schoonmoeder in het plaatsje Shady Side, gelegen aan de waterkant. De kinderen zouden bij het spelen in de tuin een bal het water in geschoten hebben. Daarop gingen zijn vrouw en zoon de bal met de kano achterna. ‘Daarbij zijn ze verder weg gegaan dan waarmee ze konden omgaan en waren ze niet meer in staat terug te komen’, aldus McKean tegen de krant.

Volgens de kustwacht zijn de Maeve en Gideon donderdag nog gezien terwijl ze met alle macht aan wal probeerden te komen met hun kano. Er stond die dag een krachtige wind, met windvlagen tot wel 64 kilometer per uur. Bij de latere zoektocht vond de kustwacht al wel de kano en peddels terug, maar zonder enig spoor van de twee vermisten.

Beroemde familie vol drama

De Kennedy-clan kende al heel wat tragedies. Maeve is de kleindochter van de in 1968 doodgeschoten Robert F. Kennedy. Diens oudste broer en oudoom van Maeve, was de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, die op 22 november 1963 in Dallas het slachtoffer werd van een dodelijke aanslag.

In juli 1999 kwamen zijn zoon John F. Kennedy Junior, diens echtgenote Carolyn Bessette-Kennedy en haar zus Lauren Bessette om bij een ongeluk met een vliegtuigje voor de Amerikaanse oostkust. Vorig jaar overleed de 22-jarige kleindochter van Robert Kennedy, Saoirse Kennedy Hill, aan een overdosis drugs.

Advocaat en adviseur Obama

Maeve McKean werkte als advocaat op het gebied van publieke gezondheidszorg en mensenrechten en was directeur van het Global Health-initiatief van de Georgetown University, aldus CNN. Ze was in het verleden ook adviseur van het AIDS-programma van de regering-Obama en vrijwilligster in het zogenoemde Peace Corps, een initiatief voor wereldwijde sociale en economische ontwikkeling van haar oom John F. Kennedy tijdens zijn presidentschap.

Meer over