Twee verdachten opgepakt van terreurdaad Moskou

De politie heeft maandag twee personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de bomexplosie van gisteren in een acht verdiepingen tellend flatgebouw in Moskou....

Bij de explosie verloren zeker zeventig mensen het leven, onder wie zeven kinderen. In de loop van de dag werden twee personen levend onder het puin vandaan gehaald.

Het was de vierde explosie in korte tijd. De autoriteiten proberen nieuwe aanslagen te voorkomen. President Boris Jeltsin kondigde strenge veiligheidsmaatregelen aan voor alle grote steden. Kerncentrales, brandstofdepots en andere strategisch belangrijke plekken moeten worden bewaakt. Ook voetbalstadions worden in de gaten gehouden.

'Het voornaamste doel van de bandieten is om mensen bang te maken en paniek te zaaien. Het beste middel tegen terrorisme is om alert en kalm te blijven. Vandaag hangt het van u allen af hoe doelmatig de strijd tegen dit kwaad zal zijn', aldus Jeltsin.

Hij deelde verder mee dat hij burgemeester Loejzkov van Moskou had bevolen binnen een etmaal controles uit te voeren op vliegvelden, stations, kelders en zolders. Hoe dat in zijn werk zou moeten gaan, is niet duidelijk: Moskou telt tien miljoen inwoners en heeft een inefficiënte en vaak corrupte politiemacht.

Ook in andere steden worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. In Sint-Petersburg worden auto's weggesleept als de eigenaar onbekend is. Ook worden zolders en kelders verzegeld. Scholen en ziekenhuizen staan onder voortdurende bewaking.

De politie is op zoek naar een man van Kaukasische afkomst, die niet alleen over de explosie van vorige week, maar ook over die van maandag misschien meer weet. De man gebruikte een vals paspoort en huurde een flat in het gebouw waar de explosie van vorige week plaatshad.

Minister Roeshailo van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat enkele uren na de explosie van maandagmorgen een andere aanslag is verijdeld. In een woning in het zuiden van Moskou werden in een kelder 43 zakken springstof aangetroffen.

Premier Poetin brak een bezoek aan Nieuw-Zeeland af. Hij zei dat de regering hard zou reageren, maar keerde zich tegen het uitroepen van de noodtoestand. Daar is ook geen wettelijke basis voor. Maar onder de bestaande anti-terrorismewet, kunnen wel scherpe veiligheidsmaatregelen worden genomen en burgerlijke vrijheden sterk worden beperkt.

Wie achter de aanslagen zit, is onbekend, maar de Russen houden islamitische Tsjetsjeense rebellen verantwoordelijk. Zo zei burgemeester Loejzkov dat de aanslagen verband hielden met de strijd in Dagestan. Minister Roeshailo verklaarde dat er verband was met twee Tsjetsjeense rebellenleiders die vechten in Dagestan: Shamil Basajev en de Jordaniër Khattab. Basajev ontkende iets met de aanslagen te maken te hebben.

Meer over