Twee scooterrijders: vrijspraak dood man

De twee scooterrijders die in 2010 op de vlucht voor de politie een voetganger doodreden, zijn vrijgesproken van dood door schuld. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie de scooter bestuurde en wie achterop zat. Dat is wel nodig voor een veroordeling, stelt een woordvoerder.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - De verdachten, Mohammed el G. (destijds 22 jaar) en Mohammed A. (destijds 20), wilden op 15 januari 2010 het Belvoir Hotel in Nijmegen overvallen. Bij het zien van een politieauto sloegen ze op een gestolen scooter op de vlucht. Ze reden met hoge snelheid tegen het verkeer in en negeerden een rood verkeerslicht. Een 49-jarige man werd daarbij aangereden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ook de twee verdachten belandden in het ziekenhuis. El G. heeft die nacht een medewerker van het Radboudziekenhuis en een politieagent beledigd en ernstig bedreigd. Zijn gedrag vormde de aanzet tot een landelijke discussie over zwaardere straffen in geval van agressie jegens hulpverleners, die nog steeds voortduurt.

Het hof rekent El G. zijn gedrag zwaar aan. 'Agressie tegen hulpverleners wekt gevoelens van woede en verontwaardiging op in de samenleving', aldus een woordvoerder. De verdachte kreeg dinsdag een celstraf van 24 maanden wegens het voorbereiden van een gewapende overval, heling, mishandeling en bedreiging van de ziekenhuismedewerker. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot acht jaar wegens dood door schuld. De rechtbank ging er destijds van uit dat El. G. de bestuurder van de scooter was. Volgens het hof is dit niet met zekerheid vast te stellen.

De andere verdachte, Mohammed A., is dinsdag door het hof veroordeeld tot 18 maanden cel (waarvan 3 voorwaardelijk) wegens het voorbereiden van een gewapende overval en heling van de scooter. Hij werd destijds al vrijgesproken van doodslag.

Het hof noemt zijn uitspraak zelf 'onbevredigend': 'Het hof realiseert zich dat deze vrijspraken van dood door schuld onbegrip en verontwaardiging kunnen oproepen. De vraag wie verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer wordt immers niet beantwoord, de verantwoordelijke niet bestraft.' Het OM overweegt in cassatie te gaan.

undefined

Meer over