Twee panda's komen naar Nederland, maar dat duurt nog wel even

China leent twee reuzenpanda's aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Peking bekend. Ze zijn 'een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland', aldus de minister.

Pandawelpen in Chengdu worden ten toon gesteld vanwege het 70-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Beeld reuters
Pandawelpen in Chengdu worden ten toon gesteld vanwege het 70-jarig bestaan van de Verenigde Naties.Beeld reuters

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakte de komst van de twee maandag in Peking bekend. Hij noemt het een eer dat Nederland twee panda's krijgt. Koenders is samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in China.

Volkskrant-correspondente Marije Vlaskamp is de toezegging van de panda-uitleen absoluut een teken van goede banden met China, 'maar Nederland heeft hier wel erg op aangestuurd. Premier Rutte vroeg er bij zijn bezoek aan China twee jaar geleden nog net niet expliciet om, maar hij hield er bijna niet over op.' Overigens is het geen cadeau van China, maar zijn er voor Nederland kosten aan verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn, is niet bekend.

Lange planning

Volgens Vlaskamp zal het nog wel even duren voor de panda's daadwerkelijk naar Nederland komen. 'Ik begreep van Chinese zijde dat het echt zo ver nog niet is. Er gaat een lange planning aan vooraf, het is zeker niet zo dat ze morgen kunnen worden verscheept.'

Ouwehands kon ook nog niet zeggen wanneer de panda's precies te zien zijn. 'We moeten eerst nog een traject doorlopen. Dat heeft onder meer te maken met de voorbereiding voor de panda's. Ook moet er nog een verblijf voor ze worden gebouwd', aldus een woordvoerder.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor de komst van beide dieren gesloten met het Chinese staatsbosbeheer. Volgens haar biedt het een kans om op andere dierenbeschermingsprogramma's samen te werken. 'Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma's', aldus de bewindsvrouw.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Lease kan verlopen

China heeft in het verleden vaker reuzenpanda's gegeven of uitgeleend aan bezoekende buitenlandse leiders. De levende relatiegeschenken van Peking zijn geen weggevertjes. De beren blijven bezit van de Chinese staat en ontvangende dierentuinen moeten voor de uitleen doorgaans fors betalen. Daarnaast kan de lease na een paar jaar verlopen en niet worden verlengd. Dan moet de panda terug naar zijn thuisbasis, een fokcentrum annex reservaat in de buurt van de stad Chengdu in Sichuan.

Buiten China herbergt de VS de meeste reuzenpanda's. De eerste panda's werden nog door Mao Zedong naar de VS gestuurd, na het baanbrekende bezoek van president Nixon aan Peking in 1972.

Pandawelp Bao Bao, vorig jaar augustus in de National Zoo in Washington. Beeld ap
Pandawelp Bao Bao, vorig jaar augustus in de National Zoo in Washington.Beeld ap
Meer over