Twee nieuwe slakken ontdekt

Nederland is twee slakkensoorten rijker. De weekdieren hebben de namen ‘behaarde grasslak’ en ‘vergeten schorshorentje’ gekregen. Het komt zelden voor dat er nieuwe slakken in Nederland worden gevonden....

Het is nog opmerkelijker dat het vergeten schorshorentje nu pas is ontdekt. De slak komt al een eeuw in Nederland voor. ‘Het is al die jaren door alle deskundigen over het hoofd gezien’, zegt onderzoeker Gittenberger van Naturalis.

De slak lijkt sterk op een andere soort, het gewone schorshorentje, maar heeft een aantal duidelijk afwijkende kenmerken. ‘Als je de verschillen kent, zijn ze heel gemakkelijk te onderscheiden. We hebben meerdere exemplaren in onze collectie, maar die zijn al die jaren verkeerd gedetermineerd. Eigenlijk is het een schande’, zegt Gittenberger.

De tweede nieuw ontdekte soort, de behaarde grasslak, komt pas sinds 2000 in Nederland voor. Het weekdier komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en hoort niet in deze contreien thuis. Het is daarom afwachten of het de winters in Nederland overleeft.

Meer over