Twee Nederlandse vrouwen komen om bij ongeval met Spaanse bus Busongeluk in zuid-Frankrijk eist 23 levens

Bij een busongeluk in zuid-Frankrijk zijn in de nacht van zondag op maandag 23 passagiers, onder wie twee Nederlandse vrouwen, om het leven gekomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ongeluk gebeurde op de snelweg A 9 tussen Ravel en Roquemaure ten noordoosten van Nîmes. De bus was met twee chauffeurs en 57 passagiers onderweg van Amsterdam naar Barcelona. Starbus behoort tot de Spaanse vervoersorganisatie Transvia en pendelt dagelijks tussen Nederland en Spanje. Zondagochtend waren in Amsterdam dertig passagiers ingestapt, onder wie 21 Spaanse studenten. De directeur van Starbus Nederland, P. Roeland, zei gisteren niet te kunnen overzien hoe het met deze studenten is afgelopen. Van de overige negen passagiers liepen drie Nederlandse inzittenden, een moeder en twee kinderen uit Almere, lichte verwondingen op. Zij werden behandeld in een ziekenhuis in Avignon.

Twee Chinezen, van wie er een met een Nederlands paspoort, en een Spanjaard, die in Nederland zijn ingestapt, zijn eveneens licht gewond geraakt. Onder de dodelijke slachtoffers waren een Nederlandse vrouw en haar Spaanse vriend, en een alleen reizende Nederlandse.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niet alles bekend. Volgens directeur Roeland van Starbus Nederland doen veel verschillende verhalen de ronde. Volgens sommige passagiers kwam het door een mislukte inhaalmanoeuvre. De Spaanse chauffeur heeft het ongeluk overleefd en is door de Franse politie ondervraagd.

Volgens kolonel Mercier van de Franse gendarmerie reed de chauffeur 110 kilometer per uur op het moment dat de bus een vrachtwagen inhaalde. Ooggetuigen zeggen dat de bus met de rechter zijspiegel de achterkant van de vrachtauto raakte. De geschrokken chauffeur zou een ruk aan het stuur hebben gegeven, waardoor hij de controle over het voertuig verloor en de bus in de middenberm belandde.

De hulpverlening kwam snel op gang. Bij de grootscheepse operatie werden vijf helikopters en tweehonderd politiemensen, brandweerlieden en artsen ingezet. De Franse autoriteiten richtten ter plekke een noodhospitaal in. De autosnelweg bood een lugubere aanblik: de doden lagen in een rij langs de vangrail, bedekt met wit plastic. Een brandweerman sprak van 'de dood van de vakantieroute'.

De 37-jarige Y. Eggermont uit Almere, die met haar twee zoontjes (11 en 7) licht gewond raakte, is ervan overtuigd dat de chauffeur slaperig was. De bus maakte volgens haar al slingerende bewegingen voordat hij tegen de vrachtwagen botste. Eggermont, die dank zij haar Spaanse partner goed Spaans spreekt, kende de chauffeur van eerdere reizen. 'Hij zei tegen me dat hij slecht geslapen had, omdat de ventilatie in het chauffeurshok niet goed werkte.' Aangezien hun verwondingen meevielen, zijn de vrouw en haar twee zoontjes maandagmiddag doorgereisd naar familie in Lloret de Mar.

Veilig Verkeer Nederland zegt al jarenlang te hameren op de noodzaak om gordels in bussen te gebruiken. Het Europees Parlement werkt aan een ontwerp-richtlijn waardoor de gordel in touringcars en minibussen eind volgend jaar verplicht wordt.

Meer over