Twee Nederlanders overleven busongeluk Spanje

Aan boord van de bus die zondag in de buurt van de Spaanse stad Tarragona op een personenauto botste zaten twee Nederlanders. Beiden hebben het ongeval overleefd, liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zondag weten. Bij het ongeval vielen zeker dertien doden en 43 gewonden, van wie dertig zwaargewond.

Brandweermannen inspecteren de bus. Beeld EPA
Brandweermannen inspecteren de bus.Beeld EPA

Over de toedracht van het ongeval op de snelweg AP 7 is nog weinig bekend. Volgens reddingswerkers zat de touringcar vol met studenten die in Valencia naar een feest waren geweest. Er waren 56 passagiers.

RTL Nieuws sprak met de vader van één van de slachtoffers. 'Mijn zoon is ontzettend geschrokken. Hij heeft veel bebloede gezichten gezien en kende enkele slachtoffers.'

Bus omgeslagen

De Spaanse omroep RTVE meldt dat de buschauffeur ter hoogte van Freginais de controle over het stuur verloor waarna hij frontaal in botsing kwam met de auto, waarna de bus zou zijn omgeslagen. De bus was onderweg naar Barcelona.

In een ziekenhuis in Tarragona worden zeker acht gewonden behandeld, onder wie ook buitenlandse studenten. De chauffeur van de bus heeft volgens de krant El País het ongeluk overleefd.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers. Volgens Spaanse media zijn de gewonde jongeren afkomstig uit Zwitserland, Noorwegen, Engeland, Turkije, Oekraïne en Barcelona. Zeker vier zouden er ernstig aan toe zijn. Hun leeftijd variëert tussen de 22 en 29 jaar.

Festival

Het zou gaan om zogenoemde Erasmusstudenten van de universiteit van Barcelona. Deze studenten volgen uitwisselingsprogramma's met universiteiten in de Europese Unie, alsmede in Turkije, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

De studenten waren in Valencia voor het Las Fallas-festival. Dit feest ter ere van Sint-Jozef wordt elk jaar in de stad gehouden. Op de laatste dag, zaterdag, worden houten beelden verbrand die speciaal voor het feest zijn gemaakt.

Het Spaanse koningspaar heeft meteen zijn medeleven betuigd met de families van de doden en gewonden. 'Onze gedachten en steun gaan uit naar de families van de slachtoffers en gewonden van het ongeval', aldus de verklaring van koning Felipe en koningin Letizia.

Meer over