Twee miljoen Bosniërs en Serviërs getroffen door overstromingen

WARSCHAU - Op de Balkan kan de schade worden opgemeten van wat de grootste overstroming ooit wordt genoemd. Voor de twee meest getroffen landen, Bosnië en Herzegovina en Servië, loopt die in de honderden miljoenen euro's. Opvallend was dat Serviërs, Kroaten en Bosniërs tijdens de hulpacties elkaar hielpen alsof ze nooit vijanden waren geweest.

De overstromingen kostten minstens 59 mensenlevens: 33 in Servië, 29 in Bosnië en twee in Kroatië. Ongeveer 150 duizend personen moesten geëvacueerd worden. Het aantal inwoners dat door wateroverlast en aardverschuivingen is getroffen, wordt geschat op twee miljoen.

Ook voor de economie van de betrokken landen zijn de overstromingen een ramp. Volgens berekeningen van de Wereldbank zullen de voor dit jaar voorspelde groeicijfers sterk naar beneden moeten worden bijgesteld. Vanwege ondergestroomde kolenmijnen zal Servië nog minstens een half jaar lang te kampen hebben met electriciteitstekorten.

Tijdens de overstromingen in Bosnië kwamen - overigens zonder ernstige gevolgen - op landmijnen bovendrijven, restanten van de burgeroorlog in het begin van de jaren negentig.

Ook aan deze ramp zullen de inwoners nog lang worden herinnerd. Langs de oevers van de rivieren hangt het meegesleepte afval metershoog in de bomen.

De omvang van de overstromingen was nog niet tot iedereen doorgedrongen, toen Wimbledon-winnaar Novak Djokovic deed wat niemand van een Servische nationalist als hij had verwacht. Hij riep op tot een grote solidariteitscampagne met álle slachtoffers, niet alleen met de Servische. Om te tonen dat het hem menens was speelde hij een benefietwedstrijd tegen de Bosniër Damir Dzumhur.

Djokovic speelde daarmee in op een fenomeen in de getroffen gebieden. Voor het eerst sinds het einde van de oorlog in 1995 speelde nationaliteit geen rol meer bij de burgers. Alleen de politici wilden niet meewerken. In Bosnië verzette de Servische Republiek, een van de twee deelstaten, zich tegen een nationale coördinatie van de reddingsoperaties.

De premier, de Bosnische-Servische Zeljka Civanovic, betuigde wel haar medeleven met de slachtoffers van de overstromingen in Servië en haar eigen deelrepubliek, maar niet met die in de rest van Bosnië.

undefined

Meer over