Nieuws

Twee mensen met schotwond in het ziekenhuis, 51 relschoppers gearresteerd in Rotterdam

Bij rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn meerdere gewonden geraakt. De politie loste waarschuwingsschoten, maar schoot ook gericht op de relschoppers – iets dat zelden voorkomt. Twee mensen zijn met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis.

Redactie
Honderden betogers hielden vrijdagavond een protest dat is uitgelopen op rellen. Beeld ANP
Honderden betogers hielden vrijdagavond een protest dat is uitgelopen op rellen.Beeld ANP

Tot dusver zijn er 51 mensen gearresteerd door de politie, waarvan ongeveer de helft minderjarig. De arrestanten komen volgens de politie uit verschillende delen van het land.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemde de rellen zaterdagochtend in een eerste reactie ‘weerzinwekkend’. De minister verwachtte dat er meer arrestaties zullen volgen en dat op de daders snelrecht toegepast zal worden. Op dat moment waren er nog twintig mensen gearresteerd. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vrijdagnacht op een ingelaste persconferentie al dat de veiligheidscamera’s in het centrum van de stad alles goed hebben vastgelegd.

Grapperhaus sprak zijn waardering uit voor de Rotterdamse autoriteiten. ‘Ik heb diep respect voor alle agenten en ME’ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners, die gisteren keihard hebben gewerkt de rust in de stad terug te brengen.’ Volgens Grapperhaus hadden de rellen ‘niks met demonstreren te maken’.

Een betoging op de Coolsingel liep uit op rellen, waarbij vuurwerk werd afgestoken en brandjes zijn gesticht op straat.  Beeld ANP
Een betoging op de Coolsingel liep uit op rellen, waarbij vuurwerk werd afgestoken en brandjes zijn gesticht op straat.Beeld ANP

‘Orgie van geweld’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak op de persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) van ‘een orgie van geweld’ in het Rotterdamse centrum.

Honderden mensen verzamelden zich vrijdagavond op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aanstuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

null Beeld AP
Beeld AP

Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Aboutaleb zei vrijdagnacht dat de schietende agenten zich bedreigd voelden. Omdat de Rijksrecherche de schietpartijen van de politie nog onderzoekt, wil de politie zelf niks kwijt over de reden van de gerichte schoten.

In Nederland is het gericht lossen van schoten bij demonstraties en rellen zeer ongebruikelijk. Politiewetenschapper Jaap Timmer zegt dat de laatste keer was bij de rellen in Hoek van Holland in 2009. Daarbij viel een dode. Ook bij de rellen omtrent de huldiging van kampioen Feyenoord in 1999 schoot de Rotterdamse politie.

Onderzoek door Rijksrecherche

Ook onder de politie gewonden zijn gevallen. Een agent raakte dusdanig gewond aan zijn been dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis, een ander kon worden behandeld door ambulancemedewerkers. Talloze politiemedewerkers liepen bij de belaging met stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op, zegt de politie zaterdagmiddag in een verklaring.

Volgens de politie is ook een journalist gewond geraakt nadat hij belaagd werd door relschoppers. Voor welk medium het slachtoffer aan het werk was, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe hij er aan toe is.

‘Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken’, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die eraan toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. ‘De onderste steen gaat bovenkomen.’ Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.

Vier politiewagens gingen in vlammen op.  Beeld via REUTERS
Vier politiewagens gingen in vlammen op.Beeld via REUTERS

De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Wel kreeg de driehoek via inlichtingendiensten de afgelopen dagen te verstaan dat enkele tientallen mensen wilden demonstreren tegen het coronabeleid. Aboutaleb zei vrijdagnacht dat hij de demonstranten daar ruimte voor heeft willen bieden.

Maar uiteindelijk waren in het Rotterdamse centrum veel meer man op de been. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo’n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20 uur escaleerde. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.

De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb herkende de politie Feyenoord-hooligans, maar ook supporters van andere voetbalclubs. Ook zag de politie bekende gezichten die zij kenden van andere demonstraties tegen het coronabeleid, zei Aboutaleb.

null Beeld AP
Beeld AP

De politie zette een waterkanon in om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade.

Tot 04.30 uur gold er een noodbevel voor het centrum. Hetzelfde gold rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.

Honderden betogers verzamelden zich op de Coolsingel. Beeld ANP
Honderden betogers verzamelden zich op de Coolsingel.Beeld ANP

De Rotterdamse rellen zijn ook in het buitenland opgevallen. Daarbij wordt meermaals het licht geworpen op de rol van de Rotterdamse politie. ‘Rotterdamse politie opent vuur na geweld bij covid-protest’, kopt The Guardian. Volgens de BBC botste de politie met relschoppers. De Duitse populistische krant Bild stelt dat hooligans jacht maakten op politiemensen.

Het Australische ABC spreekt van ‘Gewonden nadat Nederlandse politie schiet op mensen die protesteren tegen nieuwe beperkingen covid-19'. In Australië zijn zaterdag grootschalige protesten tegen het coronabeleid.

Korpschef maakt zicht zorgen, demonstratie in Amsterdam geannuleerd

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie maakt zich grote zorgen over de agressie tegen politiemensen. Volgens de politiechef verhardt de samenleving snel en wordt die ook steeds intoleranter. ‘Ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de overheid’, zegt hij in een interview met De Telegraaf. ‘De radicale onderstromen worden groter en uiten zich heftiger. Ook in het maatschappelijke en zelfs politieke debat.’ De politiechef stelt dat men steeds makkelijker bedreigingen uit, zowel fysiek als online. ‘Niet alleen politiemensen worden hiermee geconfronteerd, maar ook politici, wetenschappers en journalisten. Met geweld los je het coronaprobleem niet op. Wij faciliteren nota bene de demonstraties, maar de collega’s krijgen wel de volle laag.’

De demonstratieve optocht door Breda tegen de coronamaatregelen van het kabinet gaat zaterdag ondanks de rellen in Rotterdam door, laat de organisatie weten. ‘Wij zijn geschrokken van wat er allemaal is gebeurd in Rotterdam. Wij distantiëren hier ons dan ook van’, zegt Joost Eras, die de actie organiseert samen met drie andere dj’s die in de Bredase horeca werken. ‘Maar onze demonstratie gaat door.’ Die begint om 13.00 uur op het Chasséveld, de organisatie verwacht enkele duizenden demonstranten.

Hoewel een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam werd geannuleerd - organisator United We Stand deed dat uit respect voor de mensen die in Rotterdam gewond raakten - verzamelden zich zaterdagmiddag toch honderden mensen op de Dam. Daarna begonnen ze, onder begeleiding van de poltitie, aan een protestmars.

Lees hier ons liveblog terug.

Meer over