nieuwsafpersingszaak

Twee mannen vast wegens levensgevaarlijke brandstichting na cocaïnevondst

De politie heeft dinsdag in Naarden en Bussum twee mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een brandstichting in een woning in Hedel eind november vorig jaar. Bij deze aanslag raakten twee mensen gewond toen zij uit het raam van hun brandende woning moesten springen. De woning brandde helemaal af.

De serie aanslagen begon nadat in 2019 vierhonderd kilo cocaïne was ontdekt in een lading bananen.  Beeld Reuters
De serie aanslagen begon nadat in 2019 vierhonderd kilo cocaïne was ontdekt in een lading bananen.Beeld Reuters

De brandstichting maakt deel uit van een serie aanslagen gericht tegen (oud)werknemers van De Groot Fresh Group in Hedel. Die begon nadat het Gelderse fruitbedrijf in mei 2019 de politie waarschuwde nadat medewerkers vierhonderd kilo cocaïne vonden in een lading bananen uit Zuid-Amerika. Eerder waren er ook al drugs gevonden in containers met fruit.

Na de laatste vondst ontving het fruitbedrijf dreigbrieven en sms’jes waarin 2,7 miljoen euro werd geëist als genoegdoening voor de verloren drugs. Om hun eis kracht bij te zetten dreigden de afpersers met ‘extreem geweld’ tegen medewerkers en eigenaren van De Groot.

Daarop volgden beschietingen en aanslagen op woningen in Kerkdriel, Tiel en Rosmalen. Bij de voordeur van een appartementencomplex in Kerkdriel werd een scherpe handgranaat geplaatst. Bij alle doelwitten gaat het om (oud)werknemers van De Groot.

Voor de brandstichting in Hedel werden in december vorig jaar ook al vijf verdachten gearresteerd. Drie van hen zitten nog vast. Een van de twee mannen die dinsdag zijn gearresteerd is de 35-jarige Ali G. uit Bussum. Die zou woensdag voor de rechtbank in Arnhem terecht staan voor een poging tot afpersing van De Groot. De rechtszaak tegen hem is aangehouden. Dat G. ook betrokken zou zijn bij de reeks gewelddaden stond niet in de tenlastelegging.

De aanslagplegers kwamen aan de adressen doordat het Openbaar Ministerie (OM) in het strafdossier tegen de verdachten een adressenlijst van medewerkers van het fruitbedrijf had opgenomen.

Het klinkt als een slechte aflevering van Narcos in de polder: een fruitbedrijf in Hedel dat wordt geterroriseerd na de vondst van een partij cocaïne.

De rechtszaak tegen twee verdachten van afpersing van het Gelderse fruitbedrijf De Groot Fresh Group werd eerder al uitgesteld.

Meer over