Twee krijgsheren in Somalie sluiten bestand

De twee machtigste krijgsheren van Somalië hebben gisteren in de Egyptische hoofdstad Caïro een bestand gesloten. Hussein Aidid en Ali Mahdi Mohamed maakten het staakt-het-vuren bekend na een onderhoud met de Egyptische president, Hosni Mubarak....

Reuter, AP, AFP

CAIRO

In een gezamenlijke verklaring riepen de twee krijgsheren andere strijdgroepen op zich bij hun vredesinitiatief aan te sluiten. Het akkoord volgde op twee dagen onderhandelen. Egypte werkt de afgelopen maanden achter de schermen als bemiddelaar om een eind te maken aan de strijd tussen de krijgsheren van Somalië.

Ali Mahdi en Aidid (de zoon van Mohamed Farah Aidid, de ooit machtigste der krijgsheren die in augustus vorig jaar het leven verloor) verklaarden dat de 'Groene Lijn', het levensgevaarlijk front dwars door de hoofdstad Mogadishu, zal worden opgegeven. Mogadishu zal onder gezamenlijk bestuur komen. Nu heerst Aidid in het zuidelijke deel en Ali Mahdi in het noordelijke.

De twee vijanden sloten in oktober vorig jaar en in januari ook al vredesakkoorden, die beide weldra werden geschonden. In mei sloot Aidid al een vredesakkoord met de krijgsheer Osman Hassan Ali 'Atto'. Atto was ooit de rechterhand en financier van Aidid sr. maar begon na een ruzie voor zichzelf. De strijders van Hussein Aidid en Atto leverden begin dit jaar de felste gevechten in Mogadishu.

Meer over