Twee kogelgaten in het raam van El Hombre

De dader van de schietpartij donderdagnacht in een café in Spijkenisse is spoorloos...

Van onze verslaggeefster Eveline Domevscek

Mike (25) en Ruben (24) kijken vrijdagochtend vanachter het rood-witte politielint naar de in witte pakken gehulde technisch rechercheurs die het café El Hombre in Spijkenisse in en uit lopen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd Mike door een vriend ingelicht over de schietpartij die even daarvoor had plaatsgevonden in de kroeg in de Voorstraat. De dader is sindsdien spoorloos.

Boven het vrolijk gekleurde logo op het raam van de kroeg herinneren twee kogelgaten aan het incident van die nacht. ‘Het is wel triest. Ik had het idee dat het wat beter ging met Spijkenisse’, verzucht Mike. Zelf woont hij niet ver van het café.

Volgens een politiewoordvoerder kwam een man even na middernacht het café binnen, waarna hij kort daarop een aantal schoten loste.

Ongeveer vijftien mensen waren op dat moment in de kroeg aanwezig. Drie mannen uit Spijkenisse van 39, 22 en 40 jaar oud, een 29-jarige man uit Hellevoetsluis en een 32-jarige vrouw uit Spijkenisse moesten met schotwonden naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Het 39-jarige slachtoffer is vrijdagochtend na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis. De andere slachtoffers, van wie vooral de vrouw ernstig gewond raakte, liggen nog in het ziekenhuis. De schutter rende na het lossen van de schoten weg.

El Hombre staat volgens Mike en Ruben bekend als ‘een fout café’. Toch hebben zich in de kroeg niet eerder noemenswaardige incidenten afgespeeld, zegt loco-burgemeester Marjoleine Lewis als ze vrijdagochtend een kijkje neemt in de Voorstraat.

‘Tot nu toe hebben we alleen klachten over geluidsoverlast gehad en is de kroeg wel eens te laat dichtgegaan. Daar is het altijd bij gebleven.’

Toch wordt de Voorstraat al langer niet alleen ervaren als een en al gezelligheid. ‘Sommige mensen durven hier niet te lopen omdat ze bang zijn’, zegt bakker Cengz (34) . Hij zag vrijdagochtend overal politiemannen in zijn straat staan. Ook volgens Mike is de reputatie van de straat niet best. ‘In heel Spijkenisse gebeurt wel eens wat. Ik was niet verbaasd toen ik hoorde dat de schietpartij hier was. Hier zit ook een coffeeshop die nogal wat rare types aantrekt.’

Lewis kent deze verhalen. ‘Daarvoor sluiten we onze oren niet. Mensen ervaren het als vervelend dat hier ’s avonds veel jongeren rondhangen. Ze voelen zich onveilig. Dit drama voedt dat gevoel natuurlijk.’ Een aantal maanden geleden besloot de gemeente Spijkenisse de Voorstraat aan te pakken. Lewis: ‘We hebben een belwinkel gesloten die voor veel overlast zorgde. Daarnaast willen we de nachthoreca en de coffeeshop verplaatsen naar een andere locatie. Ook met de uitbater van El Hombre waren we in gesprek. Doordat overdag veel panden dicht zijn, blijft een deel van het winkelend publiek weg. Hierdoor verdwijnen geregeld winkels en dat willen we niet. Het moet hier juist een authentieke winkelstraat worden.’

De 64-jarige Adri, die net als vele anderen bij de dichte kroeg is komen kijken, kreeg vrijdagochtend een sms’je van haar dochter met de vraag of ze lekker had geslapen. ‘Ik dacht: wat raar, dat doet ze anders nooit. Toen pas zag ik op het nieuws wat er bij mij in de straat was gebeurd. Maar ik heb dus niets gehoord.’ In de 64 jaar dat Adri in de Voorstraat woont, heeft ze een verandering gezien. ‘Vroeger vochten ze hier gewoon met hun handen. Nu komen ze meteen met wapens.’

Meer over