Twee koffers: 1,5 miljoen contant

MARJOLEIN VAN DE WATER

AMSTERDAM - Twee koffers met daarin 25 miljoen peso's (1,5 miljoen euro) spelen de hoofdrol in een nieuw politiek schandaal in Mexico. De bankbiljetten werden dit weekend aangetroffen in een regeringsvliegtuig van de deelstaat Veracruz. Sindsdien is Mexico in de ban van speculaties over de bestemming van het geld.

De federale politie vond het geld in de bagage van twee ambtenaren uit Veracruz op het vliegveld van Toluca. De mannen verklaarden bij hun aanhouding dat het overheidsgeld bedoeld was om een bedrijf te betalen voor de organisatie van het traditionele candelaria feest, dat vandaag begint. In Mexico is het niet gebruikelijk dat overheden met koffers vol bankbiljetten hun rekeningen betalen. 'Omdat er haast achter zat, moest het geld contant worden bezorgd', verklaarde Tomás Ruiz, minister van Financiën van Veracruz de betaalwijze.

President Felipe Calderón noemde deze uitleg 'een belediging voor de intelligentie van de Mexicanen'. Zijn partij PAN suggereerde in een verklaring dat 'het geen toeval is dat het geld juist in Toluca is gevonden'. Toluca is de thuisstad van Enrique Peña, presidentskandidaat voor de concurrerende partij PRI. Dat Veracruz wordt geregeerd door de PRI maakt volgens de PAN het plaatje compleet: Veracruz zou illegaal publiek geld willen overhevelen voor de financiering van de campagne van Peña, de favoriet voor de presidentsverkiezingen die in juli dit jaar worden gehouden.

De PRI profileert zich in de campagne als corruptiebestrijder en doet de beschuldigingen in een verklaring af als een slinkse list van de PAN.

Volgens politiek analist Jorge Zepeda Patterson worden transacties à contant vooral veel gebruikt door corrupte ambtenaren. 'Uiteraard suggeren de politieke rivalen dat het geld bestemd is voor campagnedoeleinden. Maar het kan net zo goed bedoeld zijn om de persoonlijke bankrekening te spekken.'

undefined

Meer over