Twee keer spugen

Heeft u het ook in de gaten? Het tijdperk van de excuses is definitief afgesloten. Het is de tijd van dreigementen....

Cornald Maas

De blokkades gaan onverminderd door!, kopte Philip Freriks gisteren in het NOS-Journaal. Verslaggeefster Lidwien Gevers postte in truckerscafé Appie Happie. Verslaggever Gerri Eickhof postte in het Traffic Information Center. 'Gerri, hoe is de toestand nu op de wegen in Nederland?' Hedendaags nieuws: een overzicht van alle files in Nederland. 'Krijgt morgen ongetwijfeld een vervolg', zei Freriks. Blij dat ik geen auto rij.

Meer dreigementen uit de hoek van boze Vrije Molukse Jongeren. Twee woordvoerders belandden inmiddels in de cel. RMS-woordvoerder Wattilete sprak in Netwerk al zijn angst uit voor een mogelijk onbeheersbare achterban. Premier Kok probeerde gisteren de boel te sussen. De Molukse gemeenschap kan rekenen op 'de dialoog die wij zo waardevol achten'.

FP & Ouml;-europarlementariër Sichrovsky dreigde vrijdag in NOVA. Hij drong, gesteund door het rapport van de drie wijzen, aan op ogenblikkelijke opheffing van de EU-sancties. 'Als het vandaag of morgen niet gebeurt zal het ernstige gevolgen hebben.' Hij kreeg gisteren zijn zin.

Ook acteur Gijs Scholten van Aschat dreigde. Met burgerlijke ongehoorzaamheid. Zo boos is hij over het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg. Maandag zei hij in Netwerk: 'Je bent maar afhankelijk van wie daar zit. Na vier jaar zijn ze weer weg en de kunst zit met de gebakken peren.' Theatermaker Marc van Warmerdam viel hem in het Journaal bij: 'Komende weken zal blijken of wij de snelweg moeten blokkeren of een eenvoudig gesprek kunnen voeren.'

Eenvoudig gesprek? Bouw blokkades! Amsterdamse taxi-chauffeurs dreigen inmiddels ook! Fluitje van een cent: die dreigen altijd. De Amsterdamse zender AT5 toonde beelden van hun actie op de hoofdstedelijke ringweg. Ze eisten de komst van minister Netelenbos. Die woont immers vlakbij, wist een van hen. 'Twee keer spugen en je ben bij d'r thuis.' Maar Netelenbos stond, zag ik in het Journaal, op het perron van het Centraal Station in Amsterdam. Ze speelde een conductrice die, met stralende glimlach, de Railcruise naar Japan uitzwaaide. Geen blokkade te zien. Deze trein had althans bij vertrek zelfs - en dat is tegenwoordig, weet ik als niet-autorijder, óók nieuws - geen vertraging.

Meer over