Twee keer goud en één keer zilver voor Nederlandse ploeg op WK baanwielrennen

Op de WK baanwielrennen in Apeldoorn beleefde de Nederlandse ploeg woensdagavond een spetterende ouverture. Er was goud voor de mannen op de teamsprint. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloegen in de finale Groot-Brittannië, met onder anderen olympisch kampioen Jason Kenny. Kirsten Wild haalde de wereldtitel op de scratch. Het vrouwensprintteam, met Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink, pakte achter Duitsland het zilver.

De Nederlandse sprinters op de baan in Apeldoorn.Beeld anp

De Duitse bondscoach van de sprinters, Bill Huck, die ruim een half jaar geleden aantrad, stond met zijn mobiele telefoon de huldigingstaferelen op het podium vast te leggen. Had hij één woord om zijn trots te beschrijven? Het werden er twee. 'Fucking unbelievable.' Zijn verklaring voor het succes: 'Een uitstekende teamgeest en keihard werken.'

In de teamsprint, waarbij drie renners drie ronden van 250 meter afleggen, met afzonderlijke rollen voor een starter, iemand voor een vliegende ronde en een afmaker, waren de verwachtingen al hooggespannen. De Nederlanders hadden uitstekend gepresteerd op de wereldbekers in de afgelopen maanden en bij de vorige wereldkampioenschappen, in Londen (2016) en Hongkong (2017) was er zilver geweest.

Puzzel

Huck noemde Nieuw-Zeeland vooraf de titelfavoriet, maar woensdagavond waren het de Nederlanders die in het voorspel meteen al overtuigend presteerden. Met ruime voorsprong wisten Van 't Hoenderdaal, Lavreysen en Hoogland zich te kwalificeren, waarna Matthijs Büchli in de volgende ronde de positie van Hoogland overnam. Opnieuw werd de snelste tijd gereden.

De puzzel voor de opstelling was ingewikkelder dan ooit. Huck had bij de mannen de beschikking over vijf renners, met meerdere keuzes op alle drie de plekken. 'Maar het gaat niet om de beste drie, maar het beste team.' Met een schuin oog keek hij ook naar het verdere verloop van het programma. Was het wel verantwoord om bijvoorbeeld Büchli en Lavreysen al drie keer tot het uiterste te laten gaan, terwijl donderdag alweer in Apeldoorn de keirin wacht?

Complicerende factor was dat de protagonisten voor het eerst uit verschillende teams afkomstig waren. Huck heeft Van 't Hoenderdaal, Hoogland en Lavreysen voltijds onder zijn hoede, terwijl Büchli en Roy van den Berg, die niet in actie kwam, deel uitmaken van het commerciële Beat Cycling Club. Drie weken trainingskamp in Portugal bleken afdoende te zijn geweest om weer aan elkaar te wennen, al was het uiteindelijk de selectie van Huck die de hoofdrol speelde. Hoogland en Lavreysen zakten na de finish uitgeput maar dolgelukkig tussen de hekken. 'Bizar', kon Van 't Hoenderdaal nog net uitbrengen.

De snelle tijden van 'de jongens' inspireerden Kirsten Wild ook tot haar prestatie op de scratch. Ruim voor de finishlijn had ze al zekerheid: een ronde voor het einde keek de 35-jarige Zwolse even om en toen was al duidelijk dat niemand haar nog kon terughalen. Het was voor de tweede keer dat ze wereldkampioen werd op het onderdeel, waarin een peloton vrouwen over een afstand van 10 kilometer om het hardst fietst. In 2015 pakte ze de titel in Parijs.

Die was haar al veel waard, maar deze is ook wel heel speciaal, zei ze stralend na afloop. Tijdens het uitrijden hield ze halt bij haar fans, haar ouders, haar broers, de buren, een vriendengroep. Ze komt de komende dagen nog uit op drie onderdelen. Ze voelt zich goed, ze heeft goed getraind de afgelopen weken, ze is zelfs afgevallen, maar dat was vooral voor de foto's geweest. Ze temperde de verdere verwachtingen. Winnen is niet zo vanzelfsprekend.

In de wedstrijd reed ze bijna uitdagend. Soms nam ze de kop over, om zich daarna weer wat te laten terugzakken, tot bijna de achterste positie. Maar toen de Britse Katie Archibald er vandoor ging, wist ze dat voor spel geen ruimte meer was. 'We hadden elkaar aangestreept ja, met misschien nog wel zes anderen. Als zij aanzet, heb je geen tijd meer om te wachten.' Ze ging haar voorbij en zag niet dat Archibald de achtervolging staakte. Maar aan de enthousiaste reactie van haar coach Peter Schep kon ze wel zien hoe laat het was.

Kirsten Wild pakt goud op de scratch.Beeld anp
Meer over