Twee keer Ellen

Ellen Page (Halifax, 1987) is een van de weinige jonge Amerikaanse actrices van wie je kunt denken: die zou zo bij mij om de hoek kunnen wonen. Fris en sympathiek, maar ook op een goede manier alledaags en glamourloos. Omdat ze ook nog eens meesterlijk kan acteren, met een naturel dat al net zo weinig naar Hollywood smaakt, is het prijzenswaardig dat RTL5 vandaag een complete filmavond rond Page heeft opgezet. Op het programma staat eerst het grappige én intelligente Juno, waarin puber Juno (Page) geschikte adoptie-ouders zoekt voor haar aanstaande baby. Elk personage heeft een maffe tic en ook de gestileerde dialogen voelen soms een tikkeltje cartoonesk aan. Toch maakt regisseur Jason Reitman er een ontroerende film van. Debuterend scenariste Diabolo Cody kreeg een Oscar voor haar script en Page had met haar even zonnige als goed doorbloede spel ook best zo'n beeldje verdiend.

Een jaar na Juno speelde Page opnieuw een meisje dat haar weg naar volwassenheid moet zien te vinden, in het zoetige Whip It. De truttige schoonheidswedstrijden waaraan Bliss van haar moeder moet deelnemen, zijn niet echt haar ding. Stiekem schrijft ze zich in bij een team stoere rolschaatsters en voor ze het weet doet ze mee aan wedstrijden - zonder dat haar ouders het mogen weten, want het gaat er behoorlijk ruig aan toe. De film is het regiedebuut van actrice Drew Barrymore, zelf te zien in een bijrolletje. Hoewel het geheel zo zijn mankementen kent, is het een aangename film geworden met het hart op de juiste plek. Niet in de laatste plaats dankzij, allicht, de sterke vertolking van Page. Die overigens ook als rolschaatser volledig overtuigt.

Juno / Whip it (Jason Reitman / Drew Barrymore, 2008/2009)

RTL 5, 20.30-22.30 / 22.30-00.40 uur.

Planet Terror

(Robert Rodriguez, 2007). Rodriguez' bloederige bijdrage aan zijn Grindhouse-project met Quentin Tarantino - een poging van het duo de B-film uit de jaren zeventig te doen herleven. Rodriguez liet zich inspireren door de zombiefilms van George A. Romero; vanaf de eerste minuten trakteert hij op bloedfonteinen, pus en gezwellen, op oneliners en op personages van bordkarton. Net als Tarantino's bijdrage Death Proof is Planet Terror volgestopt met bekrast celluloid, slechte geluidsporen en scheeflopende filmrollen. En ook hij laat de camera veelvuldig zweven op bil- en borsthoogte. De B-film-kopie is tot in de puntjes uitgevoerd. Het voelt pretentieloos (wat het natuurlijk niet is) en is tegelijkertijd zo overdreven slecht dat het weer grappig wordt.

RTL 7, 22.40-00.40 uur.

Ray

(Taylor Hackford, 2004) Biopic van Ray Charles. Jamie Foxx beweegt als Charles, praat als Charles, speelt piano als Charles, gooit zijn hoofd achterover als Charles, hij krabt zelfs zichzelf als Charles. Alleen: Foxx zingt niet zelf. In de film zijn originele opnamen te horen. Ray lijdt onder een braaf scenario (pas op de aftiteling staat vermeld dat Charles 12 kinderen had, 21 kleinkinderen en 5 achterkleininderen). Ook wordt er nogal wat psychologie van de koude grond op de hoofdpersoon losgelaten. Maar de soundtrack en het acteerwerk maken veel goed. Foxx, die tijdens de opnamen oogprotheses droeg die hem het zicht ontnamen, won met zijn fenomenale vertolking de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol.

ZDF, 23.15-01.35 uur.

Zangeres

Ellen Page heeft zo haar eigen methoden gevonden om met snel groeiende roem om te gaan, zei ze naar aanleiding van haar rol in Inception (2010) tegen het Britse dagblad The Telegraph. Zo knutselde ze YouTube-video's in elkaar waarin ze op valse toon rockliedjes uit de jaren zeventig zingt en deed ze een intensieve studie permacultuur op een boerderij in Oregon.

undefined

Meer over