Twee kakcampers en nul fietsmotortjes: de Tour in getallen

Na 3.519 kilometers tot de finish, alle minuten tijd winst, de stijgingspercentages en afstanden tot de kop groep, zijn dit de cijfers die u nog níét kende van de Tour de France.

Iwan Tol en Pieter Sabel
Chris Froome tijdens de beklimming van Côte de Domancy op weg naar de overwinning van de tijdrit van Sallanches naar Megève. Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant
Chris Froome tijdens de beklimming van Côte de Domancy op weg naar de overwinning van de tijdrit van Sallanches naar Megève.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

110

De beklimming van de Mont Ventoux, Franse feestdag. In het geel is Chris Froome weg met Bauke Mollema en Richie Porte, als het drietal op een motor knalt. De ploegleiderswagen is te ver weg om de defecte fiets van de Skykopman te wisselen en Froome besluit te gaan rennen, 110 meter lang. Hij stuntelt nog wat op een te kleine fiets van de neutrale materiaalwagen en krijgt pas op 400 meter van de streep een nieuwe fiets. De jury besluit hem later de tijd die hij verloren heeft kwijt te schelden. Froome blijft in het geel. Het beeld van een rennende Froome is het beeld van deze Tour.

3

Ploeg Tinkoff en bussen bleek geen fijn huwelijk deze Tour. Eerst ging de eigen teambus kapot: een probleem met een onderdeel tussen versnellingsbak en de aansturing van het startmechanisme. In afwachting van een nieuw onderdeel, dat uit Duitsland moest komen, huurde de miljoenenformatie een bus waarmee volgens de perschef normaal gesproken bejaarden naar Benidorm worden vervoerd. Die detoneerde zo met al die andere glimmende, kleurrijke teambussen, dat bus drie werd gehuurd: het exemplaar van wielerploeg Vittoria. Kon er in elk geval weer worden gedoucht. Uiteindelijk kreeg Tinkoff na negen dagen zijn eigen bus weer terug.

15,5

Sportief gezien was het moment dat deze Tour de France besliste een afdaling van 15,5 kilometer van de top van de Col de Peyresourde naar Bagnères-de-Luchon. Chris Froome, dan nog niet in het geel, zet aan zodra hij met de groep favorieten op de top komt en stort zich angstaanjagend hard de diepte in, met zijn billen op de stang en zijn neus op het stuur. Terwijl hij bijtrapt haalt hij snelheden van soms 90 kilometer per uur. Het geel dat hij op 9 juli mag aantrekken, blijft nadien om zijn schouders.

2

Nieuw fenomeen in deze Tour: de kakcamper. Eerst was er het geval Tom Dumoulin. Hij kreeg in de achtste etappe plotseling zo'n last van zijn darmen dat hij in blinde paniek een camper van een Bretonse familie in rende om een grote boodschap te doen. Een dag later won Dumoulin de etappe. Kennelijk aangestoken door dat succes volgde Peter Sagan vier dagen later zijn voorbeeld. Het leverde een prachtige foto op: de eigenaar van de camper die vol trots poseert met de fiets van Sagan, terwijl de wereldkampioen zelf op het toilet zit.

0

De UCI en de ASO controleerden deze Tour de France feller dan ooit op mechanische doping. Fietsen zijn meer dan 1.500 keer onderzocht op motortjes, zelfs met speciale warmtecamera's, maar het aantal positieve gevallen was nul. Evenmin werden renners op het gebruik van verboden middelen betrapt. Wel was er, in de derde week van de Tour, nog een interview in Le Monde met voormalig Festinatrainer en zelfverklaard dopingjager Antoine Vayer. Hij zette vraagtekens bij de 'buitengewone' prestaties van Bauke Mollema, die toen nog tweede stond in de Tour. Mollema moest vooral lachen om de insinuaties. 'Ik trek me er maar niets van aan.'

7

Zeven Britten wonnen een etappe deze Tour. Mark Cavendish was tot ieders verrassing vier keer de snelste in de massasprint, terwijl hem vooraf een toekomst als pelotonvulling was toegedicht. Zeker sinds de sprint het terrein was geworden van Marcel Kittel en André Greipel. Cavendish droeg zelfs voor het eerst in zijn carrière de gele trui, na zijn overwinning in de eerste etappe naar Utah Beach. De overige ritzeges waren voor Steve Cummings (een bergetappe) en Chris Froome (een bergrit waarin hij onverwachts wegreed in de afdaling, en een individuele tijdrit). Cavendish stapte op de tweede rustdag af, omdat hij zich wil voorbereiden op het baanwielrentoernooi van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Mark Cavendish steekt vier vingers op voor zijn vierde etappewinst. Beeld AP
Mark Cavendish steekt vier vingers op voor zijn vierde etappewinst.Beeld AP

1.600

Het aantal bidons dat er doorheen ging bij Trek-Segafredo. Op hete dagen kregen de negen renners (de ploeg finisht met zeven in Parijs) 120 drinkbussen van 500 milliliter aangereikt. Het was een warme tour, om niet te zeggen: heet. Alleen in Normandië, waar de Tour van start ging, en de laatste twee dagen in de Alpen was het fris of regende het. De regen- en hagelbuiten in Andorra uitgezonderd, maar die dag was het ook bijna 40 graden Celsius en strakblauw geweest. Vrijwel de hele rest van de Tour was het rond of ver boven de 30 graden en zonnig.

15

Vijftien Nederlanders stonden er bij Mont Saint-Michel op zaterdag 2 juli aan de start. Dertien finishten in Parijs. Sebastiaan Langeveld stapte af in de etappe naar Andorra Arcalis, de etappe die Tom Dumoulin op heroïsche wijze won. Andere opvallende Nederlander: Wout Poels. De Limburger bleek dé meesterknecht van winnaar Chris Froome zodra het serieus bergop ging. De overige Nederlanders die Parijs haalden zijn Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter, Dylan Groenewegen, Wilco Kelderman, Bert Jan Lindeman, Timo Roosen, Stef Clement, Albert Timmer, Roy Curvers, Laurens ten Dam en Ramon Sinkeldam.

2

Wie wat in de luwte bezig was aan een goede Tour de France: Stef Clement. De renner van IAM Cycling deed het in de laatste twee weken zo goed, dat hij tweede zou staan als de Tour de France zou zijn begonnen na de eerste rustdag in Andorra, berekende journalist Michel Abbink. Chris Froome zou ook dan eerste staan. Clement had kunnen winnen op de Mont Ventoux, dat wist hij zeker, en dan zou zijn carrière in één keer goed gemaakt zijn. Maar de Tour duurt drie weken: hij finisht als achttiende in Parijs. Zijn ploeg houdt aan het einde van dit seizoen op te bestaan, maar Clement lijkt zich geen zorgen te hoeven maken over de vraag of hij een nieuwe werkgever kan vinden.

Stef Clement komt over de finish tijdens de zeventiende etappe van de Tour de France tussen Bern en Finhaut-Emosson. Beeld ANP
Stef Clement komt over de finish tijdens de zeventiende etappe van de Tour de France tussen Bern en Finhaut-Emosson.Beeld ANP
Meer over