Twee jaar te laat op doping betrapt

MARK MISÉRUS

Als Thomas Dekker in juli weer een rugnummer mag opspelden en eindelijk weer meetelt in de rangen van het wielrennen, doet hij dat dan bij Garmin-Cervélo? Openlijk is de vrijage van de ploeg met de renner die vlak voor de Tour van 2009 struikelde over een nieuwe analyse van een oude, gedopeerde bloedstaal.

Toch maar even terug naar december vorig jaar. Toen was het Amerikaanse wielerteam nog heel wat minder gecharmeerd van Dekker, ontdekte het Noordhollands Dagblad.

'NO', zei de persdame van de ploeg zelfs in kapitalen, toen de krant haar op de vrouw af vroeg of er voor Dekker een toekomst was bij de ploeg. 'Er zit absoluut géén waarheid in', beantwoordde ze de geruchten dat hij bij Garmin in beeld zou zijn.

In een paar maanden kan kennelijk veel veranderen. Deze week sprak teammanager Jonathan Vaughters plots hartelijke woorden over Dekker. Het lijken zelfs een paar formaliteiten te zijn die een gang naar Garmin nog in de weg kunnen staan.

Een paar beloftes moet Dekker nakomen aan de dopinginstanties. Hij moet ook nog wat papierwerk invullen, waaruit blijkt dat hij weer op eigen kracht op de fiets zit. Maar veel meer wordt hem niet gevraagd. Het mag geen probleem zijn voor iemand die graag zou willen bewijzen dat hij nog steeds meetelt aan de top.

Hoewel, de top. Voor Dekker (26) lijkt er in eerste instantie een plaatsje gereserveerd in de opleidingsploeg van Garmin. Voor nog een renner in zijn profteam heeft Vaughters geen plek meer, beweert hij ten onrechte. Bovendien zou het voor Dekker beter zijn om het laatste stukje naar de top in de luwte af te kunnen leggen, vindt de manager.

Een renner die terugkeert van een dopingschorsing verdient het om uitgebreid te worden begeleid voordat hij weer op zijn oude omgeving kan worden losgelaten, verduidelijkte hij. Zo behoed je hem ervoor nog eens in de fout te gaan.

Nobele woorden zijn het van de teambaas. Een beetje begeleiding kan in het wielrennen weinig kwaad. Zeker als de renner in kwestie een gevallen Tourpretendent is, die door zijn gedrag naast de fiets op enig moment 13 kilo extra mee-torste.

Maar waar komt toch die Amerikaanse interesse ineens vandaan? Waarom hield Vaughters de deur vier maanden geleden dicht en staat die nu op een ruime kier? Het karakter van de renner is niet veranderd, zeggen zij die Dekker wel eens spreken. En zijn extra kilo's was hij begin dit jaar ook al kwijt.

Waar was Vaughters toen Dekker aan de grond zat en zijn spaargeld verbraste op Ibiza? Had hem toen ter verantwoording geroepen en hem terug op aarde laten keren. Had hem desnoods een SRAM-systeem gegeven, waarmee hij zijn trainingen bij kon houden en zijn cijfers ter beoordeling aan de specialisten van Garmin had kunnen overleggen.

Garmin onderscheidt zich wellicht op veel manieren van andere ploegen. Maar met zijn charme-offensief doet Vaughters niet onder voor veel van z'n collega's.

Dekker die na twee jaar terugkeert in het peloton, maar dan niet te midden van de profs. Wat is daarvan eigenlijk de bedoeling? Wat wordt hij beter van een comeback bij het Chipotle Development Team? Wat zit er werkelijk achter dit plan?

Dekker is twee jaar te laat op doping betrapt, dat staat wel vast. De afgelopen maanden heeft Riccardo Ricco het verkeerde voorbeeld gegeven, is Patrik Sinkewitz onlangs opnieuw positief bevonden en heeft voorzitter McQuaid van de internationale wielrenunie (UCI) de ploegen gewaarschuwd dat ze moeten oppassen met het aannemen van voormalige dopingzondaars. Het Nederlandse Vacansoleil dacht aan Dekker, tót de ploeg in de fout bleek te zijn gegaan met Ricco.

Was zijn bedrog al in 2007 ontdekt en had hij twee jaar later zijn rentree gemaakt, dan had Dekker de profploegen voor het uitkiezen gehad. Nu komt hij te fietsen tussen 17- en 18-jarigen, misschien wel omdat Vaughters zo zijn goede bedoelingen aan de UCI kan laten zien.

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat hij na een paar weken alsnog door Vaughters naar de profploeg wordt doorgeschoven en misschien zelfs de Vuelta haalt. Maar voorlopig heeft Thomas Dekker boven alles de tijdsgeest tegen zich.

undefined

Meer over