Twee jaar na legalisering homohuwelijk heeft Ierland homoseksuele premier

Met een overtuigende meerderheid kozen leden en afgevaardigden van de regerende Fine Gael-partij Leo Varadkar vrijdag tot hun leider. Het is tevens de eerste Europese premier van Aziatische komaf. Een derde unicum is dat de 38-jarige de jongste premier is uit de Ierse geschiedenis.

Patrick van IJzendoorn
Leo Varadkar na zijn overwinning in Dublin, Ierland Beeld epa
Leo Varadkar na zijn overwinning in Dublin, IerlandBeeld epa

Varadkar was de grote favoriet om te worden gekozen tot opvolger van Enda Kenny, wiens positie was verslechterd na het verlies in de verkiezingen van 2016 en een schandaal binnen het politiekorps. Uiteindelijk kreeg Varadkar, zoon van een Ierse verpleegkundige en een Indiase arts, 60 procent van de centrumrechtse partij achter zich. Zijn verkiezing is een bewijs van de snelle modernisering die op het Rooms-katholieke eiland gaande is.

'Als mijn verkiezing iets aantoont, is het dat vooroordelen geen plaats hebben in deze Republiek,' zei de nieuwe premier na het bekend worden van de uitslag, 'toen mijn vader 5000 mijl reisde om een nieuw bestaan op te bouwen in Ierland, heeft hij er waarschijnlijk nooit van gedroomd dat zijn zoon de leider van zijn nieuwe vaderland zou worden.' Varadkar wacht een grote taak in Brussel. Ierland heeft alle belang bij een gunstig Brexit-akkoord.

Varadkar, die rechten en medicijnen heeft gestudeerd, is achtereenvolgens minister van Transport, Volksgezondheid en Sociale Zekerheid geweest. Begin 2015 verklaarde hij tijdens een radio-interview homoseksueel te zijn. Later dat jaar voerde de voormalige arts campagne bij het referendum voor het homohuwelijk, waarin ruim 62 procent van de Ieren voor legalisering zou stemmen. Hij woont samen met Matthew Barrett, een arts.

Meer over