Twee Israëli's gedood bij Palestijnse aanvallen

Twee Israëlische voorbijgangers zijn woensdag omgekomen bij steekpartijen in Jeruzalem. De twee Palestijnse daders werden door patrouillerende agenten van de grenspolitie doodgeschoten. Sinds september zijn bij de bijna dagelijkse Palestijnse aanvallen twintig Israëli's gedood en 82 Palestijnse aanvallers.

Het lichaam van een van de Palestijnen wordt weggehaald. Beeld AFP
Het lichaam van een van de Palestijnen wordt weggehaald.Beeld AFP

De twee Palestijnen staken volgens de politie woensdagmiddag wild om zich heen bij de Jaffa Poort, een van de belangrijkste ingangen van het oude Jeruzalem. Twee politiemensen zagen dat en schoten de aanvallers neer.

In totaal raakten drie voetgangers gewond bij het incident. Twee van hen overleden later in het ziekenhuis. Volgens sommnige berichten is een van de Israëlische voorbijgangers echter gedood door de grenspolitie toen zij het vuur openden op de Palestijnen. Dit is echter nog niet bevestigd.

De twee Palestijnen, allebei twintigers, waren afkomstig van de Westbank. De politie onderzoekt of een van de twee Palestijnen door Israëlische kolonisten met een lang voorwerp werd geslagen, na te zijn neergeschoten door de agenten. Op sociale media circuleren beelden van deze aanval van Israëlische burgers. Te zien is hoe een man inhakt op de Palestijn.

Campagne

De aanval laat zien dat de Palestijnen niet van plan zijn de campagne, die zorgt voor veel angst onder de Israëlische inwoners van Jeruzalem, te beëindigen. Behalve de 82 aanvallers, zouden volgens Israël nog eens 38 Palestijnen zijn gedood sinds september bij rellen met leger en politie. De Palestijnen zeggen dat het geweld voortkomt uit frustratie over de uitzichtloze Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

De Israëlische inlichtingendienst Shin Bet heeft naar eigen zeggen 'een wijdvertakte terroristische infrastructuur' van de militante Hamasbeweging blootgelegd op de Westelijke Jordaanoever en in Israël.

Het netwerk zou worden aangestuurd vanuit de Gazastrook, waar Hamas het voor het zeggen heeft. Shin Bet zegt 25 verdachten te hebben opgepakt. Het zou gaan om Hamasleden die in Abu Dis en in Bethlehem opereerden. In Abu Dis zou een bommenwerkplaats zijn gevonden.

Meer over