Twee Griekse banken durven miljardenverkoop aandelen aan

Twee grote Griekse banken verkopen voor 3 miljard euro aan eigen aandelen. Dat zij een dergelijke actie aandurven, bevestigt het groeiende vertrouwen onder beleggers in de Griekse economie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Maandag maakte Alpha Bank nabeurs bekend dat het voor 1,2 miljard euro aandelen gaat verkopen, Piraeus Bank brengt voor 1,75 miljard euro aan stukken op de markt. Zij benutten zo het relatief gunstige sentiment dat op de financiële markten heerst rondom Griekenland. Het geld zullen de banken gebruiken om hun buffers te versterken.

Griekenland was twee jaar geleden het eerste land in de eurozone dat voor noodhulp moest aankloppen in Brussel en bij het Internationaal Monetair Fonds. Het heeft de economie nog lang niet op orde. Het land is bijvoorbeeld in afwachting van een nieuwe noodlening ter waarde van 8 miljard euro om aflopende leningen te herfinancieren.

Toch is onder het gesternte van de snel hervormende premier Antonis Samaras het vertrouwen onder beleggers steeds groter geworden. Volgens eigen berekeningen komt de Griekse overheid tot de conclusie dat het land dit jaar zal uitkomen op een begrotingsoverschot van 1,1 procent.

De Alpha Bank verwacht daarnaast dat ook de economie dit jaar met 1,1 procent zal groeien. Het toegenomen vertrouwen blijkt bovenal uit de almaar teruglopende rente op Griekse staatsobligaties. Maandag zakte die met 19 basispunten tot 6,72 procent, de laagste stand in bijna vier jaar.

Toch is een investering in Griekse banken nog altijd riskant. De Griekse bankensector bezit naar schatting rond de 70 miljard euro aan leningen waarop geen rente of aflossing wordt betaald. Vooral de hypotheekportefeuilles, waarin ook Alpha en Piraeus actief zijn, worden als onzeker beschouwd omdat de Griekse huizenmarkt totaal niet functioneert. Geen probleem, er zijn op dit moment veel investeerders die wel een risico willen nemen, analyseerde financieel persbureau Bloomberg maandag. Doordat centrale banken hun rente laag houden is er elders nog maar lastig aan een hoog rendement te komen.

Of Bloomberg gelijk krijgt, moet blijken als de beurs in Athene vandaag opengaat. Voordat het nieuws bekend werd, stonden beide fondsen in elk geval in de min op de beurs in Athene. Piraeus sloot 1,5 procent lager op 2,02 euro, Alpha ging 5,2 procent onderuit tot 70 eurocent.

undefined

Meer over