Twee generaals stappen op na Somalië-rel

De twee generaals die in 1993 en 1994 het Italiaanse contingent in Somalië hebben geleid, zijn opgestapt. Vandaag gaat een door de regering benoemde commissie aan het werk....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

ROME

De verontwaardiging over de met foto's gedocumenteerde martelingen maakte de positie van de ex-commandanten Bruno Loi en Carmine Fiori onhoudbaar. Verbitterd hebben ze de eer aan zichzelf gehouden. Loi was sinds 1995 commandant van de militaire academie in Modena, Fiori had een hoge baan bij de generale staf. Ze hebben zichzelf geschorst 'om bij te dragen aan een snelle opheldering'.

Naast de militaire en civiele justitie stelt een speciale commissie een onderzoek in. Deze staat onder leiding van Ettore Gallo, oud-verzetsstrijder en ex-president van het Constitutionele Hof. Leden van de commissie zijn twee generaals en twee militante vrouwen met prestige: Tullia Zevi, voorzitter van de joodse gemeenschappen in Italië, en Tina Anselmi, voorzitter van de parlementscommissie die de misdadige vrijmetselaarsloge P-2 doorlichtte.

Veertig officieren van de brigade Folgore die in Somalië hebben gediend, hebben zich tegenover de generale staf verdedigd tegen de 'leugens'. Volgens hen en volgens de rechtse oppositie zijn de onthullingen vooral bedoeld om de brigade en het hele leger door het slijk te halen. Uit Somalië en Italië komen steeds meer berichten over mishandelingen door Italiaanse soldaten.

Communistische Herstichting wil dat president Scalfaro aan de Somalische bevolking de excuses van Italië aanbiedt. Deze partij en de regeringspartij de Groenen hebben de ontbinding gevraagd van de brigade Folgore en het aftreden van minister Andreatta van Defensie.

Meer over