Twee Duitse technici ontvoerd in noorden Irak

Twee Duitse technici zijn gisteren ontvoerd tijdens hun werk in een fabriek in de plaats Baiji in Noord-Irak. Zeven gewapende mannen in Iraakse legeruniformen voerden de jonge mannen uit Leipzig af in twee auto’s uit het zwaarbeveiligde industriële complex bij de olieraffinaderij....

Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Merkel bevestigde de ontvoering. Duitsland heeft een crisisteam geformeerd dat er voor moet zorgen dat de twee hun gevangenneming overleven.

In december werd werd de Duitse Susanne Osthoff in Irak vrijgelaten door haar gijzelnemers. Er gaan geruchten dat de Duitse regering losgeld voor haar vrijlating heeft betaald, en eveneens wordt vermoed dat zij haar gijzelneming zelf in scène heeft gezet.

De Duitse regering wil niet bevestigen dat zij de gijzelnemers heeft betaald. Op de vraag of deze betaling mogelijk tot deze nieuwe gijzelingszaak heeft geleid, antwoordde de minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier dat de berichten in de media over het losgeld wel dit kwalijke gevolg kunnen hebben gehad.

Meer over