Twee dorpen in Kosovo urenlang onder vuur

Kort na het mislukken van de missie-Holbrooke in Belgrado zijn de gevechten in Kosovo weer opgelaaid. In het zuidwesten werden twee dorpen in de buurt van Prizren urenlang onder vuur genomen door Servische soldaten....

Ook ten noorden van de hoofdstad Pristina, in de buurt van Vucitrn, werd hevig gevochten. De situatie aan de grens met Macedonië, waar meer dan zevenduizend Albanezen op de vlucht zijn geslagen nadat de Serviërs woensdag vier dorpen in brand hadden gestoken, is volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr 'zeer beroerd'.

De kans dat er bij de vredesonderhandelingen in Frankrijk, die maandag worden hervat, iets wordt bereikt lijkt gezien het voortdurende geweld en de weigering van de Joegoslavische president Milosevic akkoord te gaan met de stationering van NAVO-vredestroepen in Kosovo klein.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov zei gisteren in Pristina dat voor iedere buitenlandse militaire operatie in Kosovo de toestemming van Joegoslavië nodig is. Ivanov zal vandaag in Belgrado Milosevic ontmoeten.

Meer over